Stovkám kvetov na Obecnom úrade v Beluši prospieva české pivo

NETKY.SK • 7 Február 2011, 08:49 • 2 min
Stovkám kvetov na Obecnom úrade v Beluši prospieva české pivo

Stovkám kvetov na Obecnom úrade v Beluši prospieva české pivo

slovakia

left justify in out

Vstupné priestory a chodby Obecného úradu v Beluši v Púchovskom okrese pripomínajú botanickú záhradu. O stovky nádherných živých kvetov v obrovských kvetináčoch sa tam už takmer dve desaťročia stará Anna Juhaniaková.
"Záhradkárčenie a pestovanie kvetov je mojím hobby už niekoľko desaťročí. Pestovala som ich doma v byte, no potupne narástli, bolo ich stále viac, a tak som ich začala nosiť na obecný úrad, kde upratujem," povedala Juhaniaková s tým, že len na chodbách obecného úradu ich je už okolo stovky, ďalšie nespočetné množstvo je vo všetkých kanceláriách.
Ako dodala, kvety potrebujú nielen každodennú starostlivosť, ale aj láskavý prístup a špeciálne postupy pri ich ošetrovaní. "Porozprávam sa s nimi, pohladkám, no ak sa mi niečo nepáči, tak im aj pohundrem," dodala. Dôvodom, že sa kvetom v priestoroch obecného úradu tak darí, je podľa nej nielen výnimočná starostlivosť, ale aj dobré svetelné podmienky.
"Listy na kvetoch pravidelne utieram handričkou namočenou v pive. Postupne som zistila, že najlepšie im robí jedna česká značka piva, slovenské pivá sú pre kvety veľmi sladké a zostávali po nich na listoch fľaky," ozrejmila tajomstvo starostlivosti o belušskú "úradnú" flóru.
Kvety podľa nej potrebujú celoročnú starostlivosť, treba ich hnojiť, ošetrovať, ak vyrastú, je potrebné ich presadiť do väčších kvetináčov. Niektoré z kaktusov, ktoré sú na obecnom úrade, majú podľa nej dokonca liečivé účinky. "Listy z kaktusov pomáhajú liečiť rakovinu," zdôraznila Juhaniaková.
I keď nedávno odišla do dôchodku, na "svoje" kvety sa chodí pozerať takmer denne. "Starosta obce ma požiadal, aby som zaučila novú upratovačku, aby sa starala o kvety tak ako ja. Venovala som jej dva týždne a môžem povedať, že kvety budú v dobrých rukách, Majka k nim má dobrý vzťah," dodala Juhaniaková.
Prostredie plné kvetov sa páči aj novému starostovi Beluše Jánovi Prekopovi. "Ľudia, ktorí prichádzajú na úrad reagujú veľmi pozitívne, pýtajú sa, kto sa o kvety stará, pani Juhaniaková im aj poradí. Každý, kto prichádza vybavovať agendu, je milo prekvapený z tejto našej kvetinovej oázy," dodal na adresu Juhaniakovej starosta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies