Steinmeier: Nemecko chce prispieť k stabilizácii Iraku

NETKY.SK • 7 December 2015, 08:33 • 2 min
Steinmeier: Nemecko chce prispieť k stabilizácii Iraku

BAGDAD - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier pricestoval v noci nadnes na krátku neohlásenú návštevu Iraku, ktorého časť kontroluje džihádistická skupina Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Po pristátí v irackej metropole Bagdad prisľúbil krajine podporu Nemecka v boji proti IS. "Stabilizácia Iraku je rovnako dôležitá ako hľadanie politického riešenia pre Sýriu," povedal Steinmeier. Nemecko bude v týchto "naozaj ťažkých a turbulentných časoch" stáť pri Iraku, dodal.

 

Šéf nemeckej diplomacie sa stretne okrem iného s irackým prezidentom Fuádom Masúmom a premiérom Hajdarom Abádím. Ten si podľa neho zaslúži "naše uznanie a aktívnu podporu za svoj reformný program". To platí aj pre jeho úsilie o vytvorenie Iraku, v ktorom sa môžu opäť nájsť všetky sociálne, etnické a náboženské skupiny.

 

Steinmeier má tiež namierené do irackého Kurdistanu, kde sa stretne s jeho prezidentom Masúdom Barzáním a navštívi nemeckých vojakov, ktorí cvičia kurdské oddiely péšmarga bojujúce proti IS.

 

V tejto súvislosti ocenil úspechy kurdských bojovníkov v severnom Iraku, ktorým sa aj s pomocou Nemecka podarilo oslobodiť zo zovretia islamistov a z niektorých oblastí ich dokonca vytlačili. Steinmeier avizoval, že Berlín im chce naďalej poskytovať podporu a pomôcť pri obnove týchto oslobodených oblastí, aby sa tam mohli rýchlo vrátiť ich obyvatelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies