Štefanec: Zachovanie DPH potvrdzuje neschopnosť vlády

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 15:52 • 2 min
Štefanec: Zachovanie DPH potvrdzuje neschopnosť vlády

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico svojimi vyjadreniami, že neplánuje znížiť daň z pridanej hodnoty zo súčasných 20 % na pôvodných 19 % podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca potvrdzuje, že jeho kabinet nie je schopný zodpovedne hospodáriť a celú ťarchu konsolidácie presúva na ľudí.

slovakia

left justify in out

"Robert Fico už nechce dodržať ani platný zákon, podľa ktorého sa má daň znížiť, ale neustále chce len vyššími daňami ľuďom viac brať,“ uviedol v tlačovom vyhlásení.

 

Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty predpokladá zákon o dani z pridanej hodnoty vtedy, ak deficit verejných financií klesne pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu. Schodok pritom podľa jarnej notifikácie Eurostatu vlani dosiahol 2,8 % hrubého domáceho produktu, opätovne navýšiť ho však môže aplikácia novej metodiky ESA 2010 pri očakávanej jesennej notifikácii deficitu a dlhu. 

 

Podľa Štefanca však na Slovensku momentálne nepotrebujeme viac prerozdeľovania, ale dodržiavanie pravidiel. "Nepotrebujeme ani nové dane, ako to premiér avizuje. Riešením je efektívnejší prístup správy verejných zdrojov a potrebné reformy, ktoré na Slovensku zastali s nástupom Roberta Fica,“ tvrdí. 

 

Predseda vlády v pondelok pri príležitosti konferencie k 10 rokom Slovenska v Európskej únii vyhlásil, že sadzbu znižovať neplánuje, keďže by to podľa neho neprinieslo zníženie cien. Zníženie sadzby o 1 percentuálny bod by pritom podľa neho znamenalo výpadok príjmov v objeme zhruba 200 mil. eur, ktoré by boli v podstate darované obchodníkom. Premiér preto hovorí, že túto sumu radšej zo štátneho rozpočtu vláda rozdelí na pozitívne programy pre ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies