Štedrá večera mala v Bratislavskom kraji v minulosti až 12 chodov

NETKY.SK • 24 December 2015, 11:52 • 2 min
Štedrá večera mala v Bratislavskom kraji v minulosti až 12 chodov

BRATISLAVA – Tradičná štedrovečerná hostina v Bratislavskom kraji mala šesť až dvanásť chodov.

slovakia

left justify in out

"Aj pri dvanástich chodoch sa však varilo iba toľko jedla, aby si každý z rodiny mohol z jednotlivých chodov dať, ako sa hovorí za lyžičku," ozrejmila historička a etnologička Katarína Nádaská. Gazdinky používali na prípravu domáce suroviny, dominovali strukoviny a obilniny, ktoré si ľudia dopestovali. Varili z nich kašu. "Na stole tak nechýbala šošovicová, fazuľová, ovsená či kukuričná, ale aj krupicová kaša, ktorú volali Ježiškova," vysvetlila historička.

 

Začiatok štedrovečernej hostiny patril modlitbe, hlava rodiny predčítavala zo Svätého písma. Prvým chodom boli oblátky, na ktoré sa urobil cesnakom krížik. "V Bratislave a okolí sa jedli oblátky, na Záhorí sa konzumovali trubičky," poukázala na rozdiel Nádaská. "Robil sa i medový krížik na čelo, v prípade mladých dievčat vyjadroval aj želanie, aby si našli dobrého ženícha," dodala.

 

Po cesnaku a mede nasledovala vianočná polievka. Katolíci ju mali pôstnejšiu, v kapustnici evanjelickej rodiny nechýbalo ani mäso. Keďže Bratislavský kraj zahŕňa aj podunajskú oblasť, v tejto lokalite sa namiesto kapustnice varila vianočná rybacia polievka.

 

Medzi jedlami nechýbali ani ryby, hlavne tie, ktoré rybári chytili v Dunaji. "Na rozdiel od súčasnosti neboli vyprážané, ale varené alebo pečené," pripomenula Katarína Nádaská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies