Štátny tajomník Marek Eštok: Slovensko-britské strategické partnerstvo má veľký význam, chceme ho rozvíjať a hľadať nové oblasti spoločného záujmu

NETKY.SK • 25 Január 2024, 19:53 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok: Slovensko-britské strategické partnerstvo má veľký význam, chceme ho rozvíjať a hľadať nové oblasti spoločného záujmu

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok privítal vo štvrtok 25. januára 2023 v Bratislave štátneho tajomníka pre Európu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Lea Dochertyho. Partneri rokovali o posilňovaní vzájomných vzťahov, pričom obojstranne vyjadrili záujem o rozvoj spolupráce vo viacerých oblastiach vrátane pokračovania strategického dialógu medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom.

slovakia

left justify in out

„Spojené kráľovstvo je naším významným strategickým partnerom a spojencom. Aj preto si ceníme pravidelnú komunikáciu a ešte intenzívnejšie zdieľanie skúseností,” uviedol štátny tajomník Marek Eštok. Zároveň dodal, že Slovensko má záujem ďalej rozvíjať formát strategického dialógu so Spojeným kráľovstvom na pracovnej aj politickej úrovni, a to nielen v oblasti zahraničnej či bezpečnostnej politiky, ale napríklad aj pri podpore krajín západného Balkánu.

V súvislosti s významom členstva v NATO Marek Eštok uistil Lea Dochertyho, že v očiach Slovenska ako dôveryhodného spojenca, zostáva Aliancia najdôležitejším pilierom našej aj európskej bezpečnosti. Pokiaľ ide o podporu Ukrajiny, štátny tajomník MZVEZ SR potvrdil, že Slovensko naďalej podporuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Vláda SR je tiež pripravená pokračovať v pomoci nášmu východnému susedovi s dôrazom na rozvojovú a humanitárnu oblasť, napríklad v oblasti odmínovania ukrajinského územia. Štátni tajomníci súčasne vyjadrili záujem o posilnenie obchodných vzťahov a spolupráce v hospodárskej oblasti či inováciách.

 

„Naša vzájomná obchodná výmena z roka na rok rastie. Veríme, že tento trend bude pokračovať a Slovensko zostane v očiach britských spoločností atraktívnou investičnou destináciou. Nezabúdame však ani na význam medziľudských kontaktov, kultúrnej, akademickej či vedeckej výmeny, keďže v Spojenom kráľovstve žijú, študujú alebo pracujú desaťtisíce občanov Slovenska,“ dodal M. Eštok.


V tejto súvislosti zároveň štátny tajomník informoval britského partnera, že oblasť kultúrnej prezentácie Slovenska v Spojenom kráľovstve posilní aj otvorenie Slovenského inštitútu v Londýne.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies