Pri silnom zemetrasení zahynulo v Turecku a Sýrii najmenej 195 ľudí

NETKY.SK • 6 Február 2023, 08:36 • 2 min
Pri silnom zemetrasení zahynulo v Turecku a Sýrii najmenej 195 ľudí

ANKARA - Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci. Zranenia utrpeli stovky osôb a očakáva sa, že počet obetí sa ešte zvýši, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie pocítili o 4.17 h miestneho času (2.17 h SEČ) aj v širokom okolitom regióne, od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon, pásmo Gazy a až vyše 900 kilometrov vzdialenú Káhiru. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V neďalekej provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov. Na sýrskej strane hranice hlásili "katastrofálnu" situáciu v opozíciou kontrolovaných oblastiach, kde žijú štyri milióny Sýrčanov, ktoré vyhnala z domovov dlhá občianska vojna.

 

Podľa jedného z tamojších lekárov sa obávajú, že obetí budú stovky. Na tureckej strane hranice sa nachádza niekoľko veľkých miest a našli tam útočisko milióny sýrskych utečencov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do zasiahnutých oblastí okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy. "Dúfame, že túto pohromu prekonáme spolu čo najskôr s čo najmenšími škodami," napísal.

 

Minister vnútra Süleyman Soylu vyzval ľudí, aby nevstupovali do poškodených budov. Prioritou podľa neho je vytiahnuť ľudí uviaznutých pod troskami a previezť ich do nemocníc. Turecký úrad civilnej ochrany oznámil, že v siedmich provinciách krajiny zahynulo najmenej 76 ľudí a 440 ďalších je zranených. Počet obetí v oblastiach Sýrie kontrolovaných vládou stúpol podľa ministerstva zdravotníctva na 99 mŕtvych a vyše 330 zranených. Upozornenie: Správa bola aktualizovaná v 1. a 8. odseku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona