Korčok: Ostatný rok bol pre diplomatickú službu mimoriadne náročný, musela sa prispôsobiť novým trendom

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 10:09 • 2 min
Korčok: Ostatný rok bol pre diplomatickú službu mimoriadne náročný, musela sa prispôsobiť novým trendom

BRATISLAVA - Ostatný rok bol podľa Korčoka pre zahraničnú službu mimoriadne náročný, pretože sa musela prispôsobiť novým trendom.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok to uviedol pri príležitosti trojdňovej porady vedúcich zastupiteľských úradov Slovenskej republiky v zahraničí, ktorú v utorok otvoril v Bratislave. V tlačovej správ o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Svet sa podľa Korčoka aktuálne mení a musí sa vysporiadať s novými podmienkami a trendmi.

 

img

 

Prečítajte si: Situácia v Bielorusku sa zhoršuje z týždňa na týždeň. Lukašenkov režim pokračuje v brutalite, perzekúciách a zastrašovaní občanov


„Ak hovorím o trendoch, zďaleka nemám na mysli len COVID-19 a jeho dôsledky. Faktom je, že lineárny vývoj, ktorý sa naštartoval v 90. rokoch smerom k triumfu liberálnej demokracie, sa výrazne modifikuje. To, čo čakám od našich ambasád, je, že dokážu tieto trendy čítať a identifikovať v nich európsky a predovšetkým slovenský záujem,“ povedal Korčok.

Veľvyslancom sa prostredníctvom videa prihovorila aj prezidentka Zuzana Čaputová.ocenila jasný postoj Slovenska pri aktívnej obhajobe hodnôt a záujmov, ku ktorým sa hlási. Venovala sa tiež dosiahnutým výsledkom pri napĺňaní zahraničnopolitických cieľov za posledné obdobie a pomenovala výzvy, pred ktorými Slovensko stojí.

 

img

Na porade vystúpil aj predseda vlády Eduard Heger. Ten veľvyslancom poďakoval za kvalitnú prácu, ktorú podľa neho v zahraničí odvádzajú. Zároveň ich požiadal o pomoc pri vytváraní modernej, úspešnej a proeurópskej krajiny. Slovenskú diplomatickú službu vyzval, aby počas svojich misií aktívne pracovala na zvyšovaní poznateľnosti Slovenska, spájala sily, stavala na skúsenostiach a nastoľovala trendy.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Korčoka bude najbližšie desaťročie z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie horúcejšie

Porada bude pokračovať diskusiami o aktuálnych otázkach zahraničnej politiky a európskej agendy. Veľvyslanci budú diskutovať o Konferencii o budúcnosti Európy, o bilaterálnych vzťahoch so susedmi a významnými partnermi. Témou bude aj obchodno-ekonomická spolupráca a rozvojová spolupráca, ako aj hľadanie prienikov medzi týmito dvoma oblasťami. Diskusia sa tiež zameria na problematiku hybridných hrozieb a strategickej komunikácie, ktoré predstavujú čoraz dôležitejšiu oblasť pôsobenia slovenskej zahraničnej služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona