Unikátny historický poklad na dražbe: Jeden z najstarších kódexov na svete pôjde do aukcie v júni

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 11:15 • 2 min
Unikátny historický poklad na dražbe: Jeden z najstarších kódexov na svete pôjde do aukcie v júni

Jeden z najstarších kódexov na svete pôjde v júni do aukčného predaja, uviedol server BBC News. Corbyho-Schoyenov kódex pochádza z Egypta, kde ho napísali v 3. či 4. storočí v jednom z prvých kresťanských kláštorov.

slovakia

left justify in out

Podľa aukčného domu Christie’s by sa kódex, ktorý je označovaný za jednu z najstarších kníh na svete, mohol predať až za 3,8 milióna dolárov.

Kódex objavili v Egypte v 50. rokoch a od konca 80. rokov je v držbe nórskeho zberateľa a obchodníka Martina Schoyena. Ten sa rozhodol predať niektoré časti svojej zbierky.

Podľa špecialistu na knihy a rukopisy aukčného domu Christie’s Eugenia Donadoniho je kódex jedným z najskorších dokladov šírenia kresťanstva v oblasti Stredozemného mora. Ide tiež o jeden z najstarších exemplárov kódexu, čiže viazanej knihy. Pred tým sa totiž používali zvitky.

Kódex podľa odborníkov zrejme vznikol v jednom z raných kresťanských kláštorov v Egypte. Má 104 stránok a obsahuje okrem iného knihu Jonáš zo Starého zákona. Okrem toho aj Prvý list Petrov z Nového zákona, píše agentúra Reuters. Kniha zrejme vznikala počas 40 rokov.

Stránky kódexu sú relatívne zachovalé, čo Donadoni pripisuje veľmi suchému egyptskému podnebiu. „Všetky najväčšie objavy kresťanských rukopisov v 20. storočí a na konci 19. storočia sa sústredia v Egypte práve vďaka týmto podmienkam,“ domnieva sa Donadoni.

Aukcia sa uskutoční 11. júna v Londýne. Christie’s očakáva, že sa kódex podarí predať za 2,6 milióna 3,8 milióna dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / BBC News, Foto: prattlibrary (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies