Raketa New Shepard absolvovala šiesty úspešný let s posádkou do vesmíru

NETKY.SK • 4 August 2022, 18:24 • 2 min
Raketa New Shepard absolvovala šiesty úspešný let s posádkou do vesmíru

WASHINGTON – Spoločnosť Blue Origin vo štvrtok vyslala v rakete New Shepard k hranici vesmíru šesť ľudí vrátane prvého Egypťana a Portugalčana. Ide o šiesty let tejto firmy s ľudskou posádkou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Suborbitálna raketa New Shepard odštartovala o 15:58 SELČ zo základne na západe Texasu. Znovupoužiteľné zariadenie dopravilo kapsulu s posádkou nad Kármánovu hranicu, ktorá je medzinárodne uznávaná ako hranica medzi atmosférou a vesmírom zhruba 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

 

 

      

Raketa a kapsula po úspešnom splnení misie pomocou padákov pristáli v púšti. Misia s formálnym označením "N-22" sa  úspešne skončila 11 minút po štarte. V šesťčlennej posádke bola egyptská inžinierka Sara Sabryová a portugalský podnikateľ Mario Ferreira. Obaja sú prvými občanmi svojich krajín vo vesmíre, píše AFP. Let absolvoval aj Američan Coby Cotton, spoluzakladateľ kanálu Dude Perfect na internetovej platforme Youtube. Jeho zábavno-športový kanál sleduje viac ako 57 miliónov ľudí.

 

      

Hovorkyňa spoločnosti Blue Origin potvrdila, že každý z členov posádky si cestu do vesmíru sám financoval, v prípade  Sabryovej bola sponzorom nezisková organizácia Space for Humanity. Sumu spoločnosť Blue Origin nezverejnila. V minulosti zadarmo sprostredkovala let do vesmíru pre viacero známych osobnosti. Bol medzi nimi aj americký herec William Shatner, známy ako kapitán Kirk v kultovom televíznom seriáli Star Trek.

 

Možno vás zaujme: Webbov teleskop zachytil galaxiu známu ako Koleso voza



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona