Štátny tajomník M. Eštok na rokovaní v Prahe: Aj keď sa celkom nezhodujeme vo všetkých otázkach, naša vzájomná koordinácia na pôde Európskej únie pretrváva

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 08:17 • 2 min
Štátny tajomník M. Eštok na rokovaní v Prahe: Aj keď sa celkom nezhodujeme vo všetkých otázkach, naša vzájomná koordinácia na pôde Európskej únie pretrváva

PRAHA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok absolvoval 11. marca 2024 plánovanú pracovnú návštevu Českej republiky.

slovakia

left justify in out

V Prahe ho prijal minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a rokoval tiež so šerpom* predsedu vlády ČR pre európske záležitosti a poradcom premiéra pre národnú bezpečnosť Tomášom Pojarom, ako aj s námestníkom ministra zahraničných vecí ČR Eduardom Huliciusom. V rámci prípravy marcového zasadnutia Európskej rady diskutovali najmä o aktuálnych otázkach európskej agendy.

Štátny tajomník Marek Eštok ocenil pretrvávajúcu blízkosť vzťahov Slovenska s Českom a vzájomnú spoluprácu. „Aj keď sa celkom nezhodujeme v pohľade na všetky aktuálne otázky, spoločne s Českom, ako naším najbližším susedom, partnerom a spojencom, máme úprimný záujem o ešte užšiu vzájomnú koordináciu na pôde Európskej únie. A to aj v témach, ako je nelegálna migrácia, poľnohospodárstvo, Európska zelená dohoda, dvojitá kvalita potravín, energetická bezpečnosť či budúcnosť EÚ. Aj takto chceme hľadať nové formy skvalitnenia rokmi overenej slovensko-českej spolupráce,“ uviedol M. Eštok a súčasne dodal, že pri riešení aktuálnych otázok európskej agendy považuje vláda SR za strategicky významnú aj regionálnu spoluprácu, osobitne v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) a Slavkovského formátu (S3).

*Tzv. šerpovia sú na európskej úrovni poradcami predsedov vlád pre európske záležitosti, ktorí zohrávajú dôležitú úlohu osobitne v príprave zasadnutí Európskej rady.

V súvislosti s podporou Ukrajiny štátny tajomník M. Eštok v Prahe zopakoval, že Slovensko jednoznačne odsudzuje porušovanie základných princípov medzinárodného poriadku. „Strategickým záujmom vlády SR je nezávislá, demokratická a prosperujúca Ukrajina. Aj preto budeme pokračovať v pomoci Ukrajine s dôrazom na humanitárnu a rozvojovú oblasť. Pokračovanie vojny nevedie strany konfliktu k mieru, a preto je z nášho pohľadu kľúčové čo najskôr dosiahnuť úplný, spravodlivý a trvalý mier,“ dodal štátny tajomník.

Slovenská republika je podľa Mareka Eštoka zároveň pripravená odovzdávať ďalej svoje skúsenosti z eurointegračného procesu a zdôrazňovať jeho význam tak v krajinách západného Balkánu, ako aj na Ukrajine, v Moldavsku či Gruzínsku. V tejto súvislosti Slovensko víta pokrok pri plnení odporúčaní Európskej komisie, ktorý už dosiahli niektoré krajiny ašpirujúce na členstvo v EÚ. Ako štátny tajomník podotkol: „Integrácia do Únie však musí byť založená predovšetkým na princípe zásluh, riadnom plnení kritérií a zavádzaní potrebných reforiem.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR (na titulnej foto štátny tajomník M. Eštok s námestníkom E. Huliciusom)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies