Delegácia Európskeho parlamentu sa stretne s rodičmi Jána Kuciaka

NETKY.SK • 20 September 2021, 20:28 • 2 min
Delegácia Európskeho parlamentu sa stretne s rodičmi Jána Kuciaka

BRATISLAVA/ŠTRASBURG - Okrem toho ich bude zaujímať pripravovaná reforma súdnictva, opatrenia na ochranu novinárov a oznamovateľov či stav slobody médií. S poslancami EP sa stretne niekoľko predstaviteľov Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Na Slovensko pricestuje v utorok (21. 9.) delegácia poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) s cieľom zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine. TASR o tom informoval tlačový tajomník Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Jan Jakubov. V delegácii bude aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

 

img

 

Sedemčlenná delegácia pod vedením holandskej europoslankyne Sophie in 't Veldovej absolvuje v rámci dvojdňového programu stretnutie s rodinami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a bude diskutovať so zástupcami občianskej spoločnosti, novinármi a vysokými štátnymi predstaviteľmi.

 

Heger, Kolíková, Mikulec

 

Členovia delegácie budú hovoriť napríklad s premiérom Eduardom Hegerom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou či poslancami NR SR. Naplánované je tiež stretnutie so sudcami Najvyššieho súdu, vedúcimi predstaviteľmi Policajného zboru, Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) či Finančnej spravodajskej jednotky. 

 

Prečítajte si tiež: Robert Fico sa posťažoval Európskej komisii na vládu. Už pozná odpoveď

 

"Poslancov bude zaujímať pripravovaná reforma súdnictva, opatrenia na ochranu novinárov a oznamovateľov a stav slobody médií. Pýtať sa budú aj na prebiehajúce trestné konanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uviedol Jakubov.

 

Nebude to prvá návšteva 

 

Ako pripomenul, Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) - zriadená v septembri 2019 v rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) - nadväzuje na činnosť dnes už neexistujúcej Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG) vytvorenej v júni 2018 po vraždách maltskej blogerky a novinárky Daphne Caruany Galiziovej a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

 

Možno vás zaujmeEurokomisia predstavila plán digitálnej transformácie EÚ. Prinesie tisíce pracovných miest!

 

EP vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia výborov EP pre občianske slobody (LIBE) a kontrolu rozpočtu (CONT) pricestovala na Slovensko už v marci 2018. Poslanci výboru LIBE navštívili SR aj v septembri 2018 a výbor CONT vyslal osobitnú delegáciu v decembri 2018.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona