Štát sa vysporiada s bývalými komunistami. Chce im siahnuť na nezaslúžené benefity

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 06:37 • 2 min
Štát sa vysporiada s bývalými komunistami. Chce im siahnuť na nezaslúžené benefity

BRATISLAVA - Bývalým vrcholovým predstaviteľom komunistickej moci a jej aparátu v bezpečnostných zložkách by sa mohli odobrať nezaslúžené benefity poskytované v dôchodkovom zabezpečení.

slovakia

left justify in out

Ide o osoby, ktoré sa podieľali na riadení a výkone politicky motivovanej represie v období komunizmu, respektíve pracovali v inštitúciách a organizáciách, ktorých hlavným poslaním bolo udržať totalitný komunistický režim pri moci za každú cenu.

 

Podporovatelia komunizmu prídu o časť dôchodku

Týmto osobám sa má z dôchodku vylúčiť obdobie, kedy pracovali pre komunistický režim. Vyplýva to z návrhu zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu.

 

Do Národnej rady SR (NR SR) ho predložili predstavitelia koalície. Parlament by sa mal návrhom zaoberať na schôdzi už 4. mája.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, zákon má zároveň slúžiť aj ako varovanie do budúcnosti, že porušenia základných ľudských práv a slobôd zo strany akéhokoľvek režimu nebudú tolerované a osoby, ktoré taký režim podporujú, nebudú za svoju službu v prospech neho žiadnym spôsobom privilegované.

 

„Účelom tohto zákona nie je žiaden akt pomsty voči dotknutým osobám, ale je ním nastolenie základnej spoločenskej spravodlivosti. Dôchodkové zabezpečenie bývalých vrcholových predstaviteľov komunistickej moci a ich aparátu v bezpečnostných zložkách je totiž aj v súčasnosti vysoko nadpriemerné, zatiaľ čo dôchodkové zabezpečenie osôb, ktorých komunistická moc a jej bezpečnostné zložky prenasledovali a obmedzovali na ich právach a slobodách, je typicky podpriemerné, až veľmi nízke,” vysvetlili predkladatelia.

 

Tento istý princíp sa vzťahuje aj na časť dôchodkového zabezpečenia ich pozostalých rodinných príslušníkov, keďže výška vdovských a vdoveckých dôchodkových dávok sa priamo odvíja od dôchodkov ich zomrelých príbuzných.

 

Tri okruhy výnimiek

Evidenciu osôb má vytvoriť a viesť Ústav pamäti národa (ÚPN). Zákonom sa majú ustanoviť tri okruhy prípadov predstavujúce výnimku z obdobia služby.

 

Prvým prípadom je spolupráca a aktívna podpora osôb, ktoré vystupovali proti komunistickému režimu. Druhá výnimka je tzv. jednorazová pomoc.

 

Kvalita tejto pomoci musí byť zásadná, „musí ísť o pomoc, ktorá svojím spôsobom a významom, ale hlavne pozitívnym dopadom na jej príjemcu, presahuje pomoc obvyklú v medziľudských vzťahoch”.

Poslednou výnimkou majú byť osoby, ktorých zamestnanie, či služobný pomer boli z hľadiska skutočne vykonávanej činnosti len formálne a dotknutá osoba vykonávala v skutočnosti inú činnosť.

 

Typickým príkladom sú osoby, ktoré vykonávali vrcholovú športovú činnosť v armádnych, či policajných kluboch. Účinnosť zákona sa navrhuje od 5. augusta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies