Štát má vyvlastňovať pozemky pod diaľnicami a cestami

NETKY.SK • 12 November 2013, 11:03 • 2 min
Štát má vyvlastňovať pozemky pod diaľnicami a cestami

BRATISLAVA - Štát bude môcť vo verejnom záujme vyvlastňovať pozemky pod diaľnicami, cestami alebo miestnymi komunikáciami, ktoré sú už v prevádzke, ale ich správcovia sa doteraz nedohodli s vlastníkmi pozemkov o ich odkúpení.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon) od poslanca Igora Chomu (Smeru-SD), ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Majetkovoprávne by tak mali byť vysporiadané aj pozemky pod diaľnicami a cestami, kde nie je možné s ich vlastníkmi dosiahnuť dohodu. Novela nadobudne účinnosť 1. decembra tohto roka.

Cieľom novely cestného zákona je podľa predkladateľa zefektívniť a zjednodušiť proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov pod pozemnými komunikáciami, ktorý je vzhľadom na rozdrobenosť pozemkov na Slovensku veľmi zdĺhavý. Novela vychádza z identifikácie konkrétnych problémov vlastníkov a správcov pozemných komunikácií pri príprave líniových stavieb. Vyvlastňovacie konania v prípade diaľnic, ciest a miestnych komunikácií, pod ktorými pozemky nie sú majetkovoprávne vysporiadané, sa začnú na návrh vlastníkov diaľnic a ciest. Národná diaľničná spoločnosť, a.s., Slovenská správa ciest, resp. ministerstvo dopravy, samosprávne kraje, obce a mestá môžu o vyvlastnenie požiadať najneskôr 31. decembra 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies