Štartuje La Liga, v popredí súboje Real vs. Barca či Messi vs. Ronaldo

NETKY.SK • 20 August 2015, 10:03 • 2 min
Štartuje La Liga, v popredí súboje Real vs. Barca či Messi vs. Ronaldo

MADRID - V znamení očakávaného dramatického súboja dvoch gigantov o ligový titul štartuje v piatok nový ročník Primery Division.

slovakia

left justify in out

Futbalisti FC Barcelona sa pokúsia o zisk šiestej trofeje v najvyššej domácej súťaži za uplynulých osem rokov, no zuby na celkové prvenstvo si brúsi aj ich najväčší konkurent z Realu Madrid. V hre sú však aj ďalšie elitné tímy na čele s Atleticom Madrid, FC Valencia či FC Sevilla. V novom ročníku La Ligy bude pútať pozornosť aj pokračujúca kanonierska bitka medzi Lionelom Messim a Cristianom Ronaldom.

 

Obaja hviezdni zakončovatelia povedú najslávnejšie španielske tímy "Barcu" s Realom do spomínaného boja o titul. Kým Katalánci sa pod vedením Luisa Enriqueho budú spoliehať na smrtiacu silu útočného trojzáprahu Luis Suarez - Messi - Neymar, madridský gigant má k vytúženej cennej trofeji priviesť tím pod vedením nového trénera Rafu Beniteza. Ten by rád nadviazal na prácu svojho predchodcu Carla Ancelottiho, no s cieľom získať čo najviac cenných trofejí. Tie Realu za uplynulý ročník vo vitríne chýbajú, keď sa mu nepodarilo triumfovať po druhej priečke v najvyššej domácej súťaži ani v Kráľovskom pohári či Lige majstrov. Benitez sa nechce spoliehať len na extravagantnosť Cristiana Ronalda, ale napríklad aj na gólové prebudenie waleského krídelníka Garetha Balea.

 

Nový kouč "pusiniek" však pred štartom Ligy zdôraznil, že v Španielsku to nebude len súboj dvoch odvekých rivalov. "Nemáme tu len Barcelonu. Je tu Atletico, Valencia aj Sevilla, teda tímy, ktoré si držia dobrú výkonnosť. Na druhej strane netreba zabúdať na to, že obhajcom prvenstva je práve Barcelona," povedal pre periodikum El Pais pred štartom ligy Benitez. Jeho zverenci vstúpia do nového ročníka La Ligy nedeľňajším súbojom na pôde Gijonu. So Sportingom otvárali aj sezónu 1989/1990, doma si s ním vtedy poradili 2:0.

 

Obhajca titulu z Barcelony sa na štart najvyššej domácej súťaže nenaladil ideálne. Hoci najskôr získal európsky Superpohár v bláznivej prestrelke po víťazstve 5:4 po predĺžení na FC Sevilla, následne nestačil v boji o domácu trofej rovnakého rangu proti Athleticu Bilbao. Baskovia ho v prvom domácom dueli deklasovali 4:0 a po remíze 1:1 z pondelňajšej odvety mohli oslavovať. Nie však dlho, pretože už vo štvrtok ich čakal prvý súboj play off tohtosezónnej edície Európskej ligy na pôde MŠK Žilina. Aj preto štartuje Bilbao nový ročník až v nedeľu a jeho súperom bude tretíkrát v priebehu niekoľkých dní Barcelona.

 

Oba tímy spoločne otvárali ligu dosiaľ osemkrát, pričom Athleticu sa podarilo zvíťaziť len jediný raz, a to ešte v sezóne 1949/1950 doma v pomere 3:1. Messi nastúpil na uplynulých šesť z ôsmich konfrontácií proti Bilbau, strelil dva góly a pridal štyri asistencie. Okrem neho sa bude katalánsky veľkoklub spoliehať už na spomínaný trojzáprah na krídlach so Suarezom a Neymarom, ktorý v uplynulej sezóne nastrieľal súperom dovedna 122 gólov. Brazílsky krídelník však vynechá úvod sezóny, keďže lekári mu nedávno diagnostikovali mumps. Na pravej strane ho v najbližších dueloch mal nahradiť Pedro, lenže ten sa v uplynulom období namiesto hrania viac zaujímal o dohady s anglickými klubmi spojené so svojím prestupom do Premier League. Napokon by mal obliekať dres majstrovského giganta Chelsea Londýn.

 

Konkurenciu pre Real s "Barcou" predstavuje aj Atletico Madrid, ktorému sa v predminulej sezóne podarilo získať majstrovský titul. O rovnaký kúsok sa pokúsi tím pod vedením Diega Simeoneho aj tento rok, pričom spoliehať sa chce na gólový inštinkt kolumbijského kanoniera Jacksona Martineza, ktorý prišiel z FC Porto. Prekvapiť môžu aj ďalší - FC Valencia vedený singapurským miliardárom Petrom Limom či víťaz vlaňajšej edície Európskej ligy FC Sevilla.

 

Fanúšikovia si v tomto ročníku La Ligy budú môcť vychutnať napínavé súboje o ligový titul netradične aj počas Vianoc. Dôvodom je posunutý kalendár zápasov, ktorý má dať španielskej reprezentácii viac času a priestoru v príprave na budúcoročný európsky šampionát vo Francúzsku. Záverečné 38. kolo súťaže sa tak po posunoch uskutoční už v polovici mája a finále Kráľovského pohára bude na programe nasledujúcu sobotu 21. mája. V prípade, že sa jeden z finalistov domáceho predstaví na vyvrcholení Európskej ligy (18. mája), domáci pohár sa presunie na 22. mája. Vedenie súťaže prijalo tieto zmeny na základe podnetu od trénera národného tímu Vicente del Bosqueho, ktorý si vyžiadal viac času na prípravu pred ME. Kontinentálny šampionát štartuje 10. júna.

 

Primera Division - 1. kolo:

piatok: Malaga CF - FC Sevilla (20.30 SELČ)

sobota: Deportivo La Coruňa - Real Sociedad (18.30)

Espanyol Barcelona - Getafe (18.30)

Atletico Madrid - Las Palmas (20.30)

Rayo Vallecano - FC Valencia (22.30)

nedeľa: Athletic Bilbao - FC Barcelona (18.30)

Sporting Gijon - Real Madrid (20.30)

Levante UD - Celta Vigo (22.00)

Betis Sevilla - FC Villarreal (22.30)

pondelok: Granda - Eibar (20.30)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies