Starosta Šoporne žiada od poslancov 10-tisíc eur

NETKY.SK • 4 November 2014, 16:08 • 2 min
Starosta Šoporne žiada od poslancov 10-tisíc eur

GALANTA - Starosta Šoporne v okrese Galanta Milan Vlček žiada súd, aby rozhodol, že dôvody na vyhlásenie miestneho referenda o jeho odvolaní z funkcie neboli a uznesenia obecného zastupiteľstva v tejto záležitosti sú neplatné.

slovakia

left justify in out

Zároveň sa domáha toho, aby súd uložil šiestim poslancom povinnosť verejne sa ospravedlniť a zaplatiť mu náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10-tisíc eur. Na dnešné prvé pojednávanie starosta neprišiel, pre pracovnú cestu sa dopredu ospravedlnil. Okresný súd v Galante určil nový termín pojednávania až na koniec februára budúceho roku. O konaní referenda za odvolanie starostu rozhodli poslanci obecného zastupiteľstva, jeho termín určili na 26. januára minulého roku. Ľudové hlasovanie zdôvodnili hrubým zanedbávaním povinností starostu a opakovaným porušovaním zákonov a iných právnych predpisov z jeho strany. Starosta v minulosti viackrát povedal, že referendum považuje za nezákonné, aktivitu poslancov označil za "totálnu frašku a neznalosť zákona“.

 

V určený deň sa referendum nemohlo konať, pretože nebolo po technickej stránke pripravené. Podľa všeobecne záväzného nariadenia obce Šoporňa o organizácii miestneho referenda miestnosti na hlasovanie a iné potreby na vykonanie referenda zabezpečuje obecný úrad. Starosta obce má podľa tohto nariadenia vydať na vykonanie hlasovania podrobné pokyny. Keďže starosta referendum ignoroval, obecný úrad nepripravil ani oznámenia o jeho konaní, ani ďalšie technické záležitosti. Ľudia, ktorí chceli hlasovať, zostali vonku pred zamknutou budovou školy. 

 

Starosta Šoporne Milan V. sám čelí obžalobe pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Obžaloba súvisí so zmareným referendom za odvolanie starostu. V prípade viny súdom mu hrozia až dva roky väzenia. Obžalobu si starosta napriek dvom vytýčeným termínom ešte nevypočul. V júli tesne pred pojednávaním ochorel, začiatkom októbra zasa súdu doručil potvrdenie o svojej práceneschopnosti jeho obhajca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies