Starosta Petržalky ocenil tenistu Kližana aj Majstra N

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:31 • 2 min
Starosta Petržalky ocenil tenistu Kližana aj Majstra N

BRATISLAVA – Za osobný prínos a zásluhy pri rozvoji bratislavskej Petržalky či za lepší život jej obyvateľov dostala dnes ocenenie pätica Petržalčanov. Z rúk starostu Vladimíra Bajana si cenu Osobnosť Petržalky prevzal napríklad tenista Martin Kližan či detský zabávač Majster N.

slovakia

left justify in out

"Odovzdávanie ocenenia Osobnosť Petržalky je dôkazom toho, že tu žijú a tvoria ľudia, ktorí svojou prácou vytvárajú hodnoty, ktoré nezostávajú nepovšimnuté a zabudnuté," vraví petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová. Kandidátov na ocenenie navrhli buď samotní obyvatelia, alebo neziskové združenia, verejné či vzdelávacie inštitúcie. Petržalská komisia potom podľa Platznerovej hodnotila najmä zásluhy v oblasti kultúry, humanitné poslanie, prínos v oblasti športu či rozvoj regionálneho školstva.

 

Za dlhoročnú prácu v oblasti kultúry si ocenenie prevzala Alica Donthová, ktorá dnes pracuje ako kultúrno-osvetová pracovníčka v Kultúrnych zariadeniach Petržalky. Už dve desaťročia sa venuje aktívnej práci najmä so staršou generáciou. "Dlhoročné skúsenosti a najmä jej dobrosrdečnú a priateľskú povahu oceňuje aj mládež so zdravotným znevýhodnením, ktorej odovzdáva svoje vedomosti a zručnosti," uviedla Platznerová. Pani Alica je tiež zakladateľkou čipkárskeho klubu Okolok.

 

Jozefa Karáča v Petržalke zase ocenili za dlhoročnú aktívnu prácu v sociálnej oblasti a za príspevok k rozvoju kultúrno-spoločenského a cirkevného života v mestskej časti. Karáč bol totiž prvý správca Farnosti Svätej rodiny v Petržalke. "Bolo treba na zelenej lúke budovať nielen kostol, ale hlavne vytvoriť farské spoločenstvo. Bolo potrebné spojiť bývanie v paneláku s vytvorením fungujúceho farského úradu, kde by ľudia mohli prísť a vybaviť všetko, čo potrebujú," vysvetlila Platznerová. 

 

Za reprezentáciu v tenise a propagáciu Petržalky dostal ocenenie Martin Kližan, ktorý sa stal v roku 2007 profesionálnym tenisovým hráčom. Zbiera ocenenie za ocenením. "Tento rok nezačal príliš dobre, ale na Australia Open prešiel do tretieho kola, čo je jeho najlepší výsledok v Austrálii," priblížila Platznerová s tým, že Kližan pokračoval s dobrou formou na turnaji v Rio de Janeiro. "Dostal sa do štvrtého kola a tento výsledok znamenal, že sa Petržalčan vrátil do Top 100 rebríčka."

 

Slovenský herec a detský zabávač Jozef Nodžák bol ocenený za celoživotnú prácu vo výchovno-vzdelávacích programoch pre deti a mládež. V 80. rokoch 20. storočia pôsobil ako šéfredaktor vysielania pre deti a mládež v bratislavskom štúdiu Československej televízie a spolupodieľal sa na výchovno-vzdelávacej detskej relácii Detektív Karol. Divákom však v pamäti najviac utkvela rola svojrázneho fyzika Majstra N. 

 

Za celoživotné dielo a zásluhy o rozvoj architektúry si ocenenie odniesol aj architekt Štefan Šlachta. "Na to, aby sa neustále skvalitňoval priestor Petržalky, presadzoval ju ako mestskú časť s celomestskými funkciami na plnohodnotný život a nielen ako sídlisko na prebývanie," uviedla Platznerová. Bývalý rektor Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, prezident Spolku architektov Slovenska, bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky i niekdajší hlavný architekt Bratislavy je spoluautorom projektu mosta Lafranconi. 

 

Ocenenie Osobnosť Petržalky si dosiaľ prevzalo 98 osobností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies