Česko a Slovensko patria medzi krajiny najviac ohrozené zoznamovacími podvodmi. Na čo by si mali ľudia dávať pozor pri online randení?

NETKY.SK • 9 Február 2024, 11:29 • 2 min
Česko a Slovensko patria medzi krajiny najviac ohrozené zoznamovacími podvodmi. Na čo by si mali ľudia dávať pozor pri online randení?

PRAHA / BRATISLAVA - Blíži sa sviatok zamilovaných a najmä ľudia, ktorí si hľadajú svojich partnerov online, by si mali dávať pozor na zvýšené riziko zoznamovacích podvodov. Podľa najnovších údajov spoločnosti Avast sa na zoznamke stretne s podvodníkom v priemere každý dvadsiaty človek. Najhoršia je situácia v strednej Európe, rebríčku najohrozenejších krajín sveta totiž dominuje Slovensko, ale patrí medzi ne aj Česko, ktoré je na šiestom mieste.

slovakia

left justify in out

Frekvencia zoznamovacích podvodov sa stupňuje aj v Severnej Amerike, Ázii a na Blízkom východe. Nižšie je mapa najviac zasiahnutých oblastí a zoznam 10 krajín, kde je riziko zoznámenia sa s falošnou internetovou známosťou najvyššou:

  1. Slovensko  
  2. Nemecko
  3. Maďarsko
  4. Dánsko
  5. Belgicko
  6. Česko
  7. Luxembursko
  8. Rakúsko 
  9. Slovinsko
  10. Poľsko  

Podvody na zoznamkách spočívajú v tom, že útočník nadviaže s obeťou falošný milostný vzťah. Podvodníci na tento účel používajú vymyslenú online identitu, aby u svojho náprotivku vzbudili potrebnú dôveru. Ich následným cieľom je získať peniaze alebo dostatok osobných údajov na krádež identity. Na oklamanie svojich obetí používajú mnoho metód, od catfishingu (vytvorenie fiktívnej online persony) v zoznamovacích aplikáciách v nádeji, že obeť presvedčí, aby im zaslala peniaze, až po využívaní škodlivých súborov PDF ako spôsobu, ako napadnúť mobilné zariadenia, a získať tak prístup k ich cenným informáciám.

 

Odborníci Avastu preto radia, ako sa v období Valentína pred zoznamovacími podvodmi ochraňovať:

 

Všímajte si varovných signálov

Už len znalosť toho, ako takýto romantický podvodník funguje, vám pomôže ho včas rozpoznať a vyhnúť sa mu. Zapamätajte si výstražné signály a klamstvá, ktoré sa u romanticky motivovaných podvodov často objavujú:

  • Dotyčný od vás žije skutočne ďaleko.
  • Jeho profil vypadá až príliš dobre na to, aby bol skutočný.  
  • Vzťah sa vyvíja nezvykle rýchlo.  
  • Sľubuje stretnutia a návštevy, na ktoré nikdy nedorazí. 
  • Tvrdí, že potrebuje peniaze a žiada po vás konkrétne spôsoby platby. 

 

Zamyslite sa nad tým, čo všetko na internete zverejňujete

Čím viac informácií o vás podvodníci majú, tým lepšie vedia, ako vás oklamať. Ako prevencia môže poslúžiť okrem iného úprava nastavenia tak, aby sa o vás dalo vyhľadať úplné minimum. Zvážte tiež, že budete na zoznamkách používať rôzne používateľské mená, alebo dokonca rôzne e-maily, aby ste ochránili svoje súkromie. Dávajte si pozor aj na to, čo zverejňujete na sociálnych sieťach.

 

Naplánujte si videohovor 

Vidieť niekomu priamo do tváre môže byť spoľahlivý spôsob, ako zistiť, či nejde o podvodníka. Hneď na začiatku konverzácie si s potenciálnym partnerom dohodnite telefónny hovor alebo videochat. Ak sa tejto príležitosti vyhýba, môže ísť o človeka s falošnou identitou.

 

Svoju známosť si preklepnite, napríklad cez spätné vyhľadávanie obrázkov

V dobe internetu má každý človek vlastnú digitálnu identitu. Svoju kybernetickú známosť si tak môžete sami preveriť tým, že si prezriete jej profily na sociálnych sieťach. Ak je profil prázdny alebo nedohľadateľný, skúste spätné vyhľadávanie obrázkov, aby ste zistili, či sa fotografie z internetovej zoznamky už niekde neobjavila napríklad pod iným menom. K tomu je potrebné:

  • Kliknúť pravým tlačítkom myši na fotku danej osoby.
  • Vybrať možnosť "Kopírovať". 
  • Navštíviť stránky images.google.com a vložiť skopírovanú fotku. 

 

Neposielajte peniaze nikomu, koho nepoznáte, najmä nie online

Neposkytujte svoje finančné údaje a neposielajte darčeky či peniaze niekomu, s kým ste sa nestretli tvárou v tvár. Nikdy neprevádzajte svoje peniaze cudzej osobe a s nikým nezdieľajte údaje k vášmu internetového bankovníctva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Avast, Foto: Pew Research Center / Getty Images / Tero Vesalainen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies