Starosta Los Angeles prišiel so zaujímavým návrhom, namiesto OH 2024 chce podporiť mládež

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 12:35 • 2 min
Starosta Los Angeles prišiel so zaujímavým návrhom, namiesto OH 2024 chce podporiť mládež

LOS ANGELES - Starosta Los Angeles Eric Garcetti prvý raz pripustil možnosť, že americký kandidát na usporiadanie olympijských hier 2024 by sa mohol za istých okolností uspokojiť aj s ročníkom 2028. Výmenou za ústupok žiada pomoc pri financovaní mládežníckych programov.

slovakia

left justify in out

Kalifornčania súperia o právo hostiť OH 2024 s nemenej silným Parížom. Víťaz by mal byť známy na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru 13. septembra v peruánskej Lime. MOV s prezidentom Thomasom Bachom na čele však navrhuje, aby sa vzhľadom na kvality oboch uchádzačov rozhodlo o dejiskách dvoch olympijských hier súčasne, čo nemá v dejinách hnutia obdobu.

 

O ďalšom osude tohto návrhu bude rokovať exekutíva MOV už budúci týždeň na zasadnutí v Lausanne (9. júna). Kľúčový bude názor štyroch viceprezidentov, ktorých v marci Bach poveril preskúmaním všetkých aspektov tohto plánu. Trinásťčlenný výkonný výbor si preštuduje ich správu a následne rozhodne, či sa koncept posunie na schválenie členom MOV 9. - 12. júla.

Garcetti potvrdil, že sa už rokovalo o takejto eventualite s predstaviteľmi MOV. "Snívam o tom, že prinesiem znova do mesta olympijské hry. Ale mám aj druhý veľký sen - že mládežnícky šport bude mať otvorené dvere na každej adrese," uviedol starosta mesta, ktoré OH usporiadalo už v rokoch 1932 a 1984. Samotní predstavitelia kandidatúry Garcettiho slová nekomentovali.

Myšlienka dvojitej voľby dejísk OH vyplynula zo skutočnosti, že o OH 2024 sa uchádzajú dvaja mimoriadne disponovaní kandidáti. Podľa Bacha by bolo luxusom jedného z nich ukrátiť o šancu organizovať podujatie. Ani jeden z adeptov pritom doteraz nejavil záujem o OH 2028, preto nie je jasné, aký mechanizmus prideľovania MOV zvolí. Buď sa Američania s Francúzmi dohodnú, alebo bude mať právo voľby víťaz hlasovania na zasadnutí MOV v Lime.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies