Zuzana Čaputová takto odpovedala Ficovi na apel, aby zastavila plošné testovanie

NETKY.SK • 30 Október 2020, 18:41 • 2 min
Zuzana Čaputová takto odpovedala Ficovi na apel, aby zastavila plošné testovanie

Viacerí predstavitelia opozičnej strany Smer-SD vyzvali prezidentku, ako hlavnú veliteľku Ozbrojených síl SR, aby odvolala plošné testovanie.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu hlavy štátu Martina Strižinca prezidentka Zuzana Čaputová si nemyslí, že na takýto krok je dôvod. Najvyššia ústavná činiteľka je presvedčená, že teraz je dôležité vyjsť v ústrety záujemcom o testovania. Nazdáva sa tiež, že takto sa potom môžu aj zúročiť užitočné skúsenosti z takejto veľkej akcie do budúcnosti. Poučiť z prípadných chýb sa môže armáda, dobrovoľníci či samosprávy.


„Je preto aj dobré naďalej motivovať zdravotníkov k účasti na testovaní, aby v prípade záujmu mohlo byť otestovaných čo najviac občanov,“ povedal Strižinec.

 

 

Čaputová si myslí, že je tiež veľmi dôležité upraviť podmienky na pohyb ľudí po plošnom testovaní takým spôsobom, aby neboli dve kategórie občanov – tý, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tí druhí, pretože na nich nevyšlo.

Predseda strany Smer-SD si myslí, že hlava štátu môže zastaviť testovanie v zmysle možností, ktoré jej na to dáva Ústava SR, ako najvyšší zákon štátu. Tvrdí, že len hlava štátu môže na návrh Vlády SR nariadiť nasadenie vojakov. Preto podľa Ficovho právneho názoru prítomnosť vojska bude protiústavné. Prezidentke adresoval otvorený list aj poslanec NR SR a podpredseda Smer-u Ľuboš Blaha.

 

 

Zuzana Čaputová sa dnes stretla aj s náčelníkom generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom. Žiada premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) zrealizovať testovanie na tých miestach, kde budú zabezpečené odbery.

 

Rovnako chce, aby došlo k prehodnoteniu podmienok zákazu vychádzania, aby nedochádzalo k trestaniu ľudí.  Niekto sa totiž na test môže nedostaviť z rôznych objektívnych dôvodov, na iného už nemusí zostať čas, ak bude veľký záujem. "Takýto následok aktuálnej situácie rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme," zdôraznila najvyššia ústavná činiteľka.

 

Prezidentka sa tiež dnes vyjadrila, že cieľ celoplošného testovania je nereálny, keďže na to má Slovensko príliš málo zdravotníkov. Dezinfekčné gély a rúška pre lepšie zvládnutie pandémie si môžete kúpiť na stránke shop.netky.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies