Stalo sa 9. novembra

NETKY.SK • 9 November 2012, 07:58 • 2 min
Stalo sa 9. novembra

Stalo sa 9. novembra - Life style 9.

slovakia

left justify in out

img

 9. novembra 
   Narodenia 
   1955 - narodil sa brazílsky režisér, producent a scenárista Fernando Meirelles. Známy je najmä vďaka úspešným snímkam Mesto bohov, ktorá získala v roku 2004 štyri nominácie na Oscara, a Nepohodlný, ktorá v roku 2006 vyniesla Rachel Weisz Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe a získala aj ďalšie tri nominácie na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. Jeho ďalším režisérskym počinom je film Zatmenie - adaptácia knihy Mesto slepých Josého Saramaga. 
   1959 - narodil sa český herec Miroslav Táborský. Filmy: Dievča tvojich snov, Bedári, Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Hostel, Vratné lahve, Bobule. Hral tiež v mnohých televíznych filmoch a seriáloch. 
   1964 - narodila sa česká herečka Simona Postlerová. Pôsobí v pražskom Divadle na Vinohradech, účinkuje aj v televízii. Známa je napríklad zo seriálov Četnické humoresky, Hotel Herbich, Poslední sezona. 
   1974 - narodil sa taliansky futbalista Alessandro Del Piero. Svoju kariéru začal v Padove, odkiaľ v roku 1993 prestúpil do Juventusu Turín. S týmto tímom získal šesťkrát taliansky ligový titul (1995, 1997, 1998, 2002, 2003, 2012), v roku 1996 s ním triumfoval v Lige majstrov, Európskom superpohári a Intekontinentálnom pohári. V drese talianskej reprezentácie získal zlatú medialu na majstrovstvách sveta v roku 2006 a striebro na majstrovstvách Európy v roku 2000. V roku 2012 prestúpil do austrálskeho klubu Sydney FC. 
   Úmrtia 
   1980 - zomrela česká maliarka a grafička Toyen, vl. menom Marie Čermínová. Študovala na Umeleckopriemyslovej škole v Prahe. Členka Devětsilu, Spolku výtvarných umelcov Mánes, od roku 1934 pražskej surrealistickej skupiny. Od roku 1947 žila v Paríži, členka parížskej surrealistickej skupiny A. Bretona. Spolu s českým maliarom a grafikom Jindřichom Štyrským tvorkyňa artificializmu - nového štýlu imaginatívnej abstrakcie. Narodila sa v roku 1902. 
   1991 - zomrel francúzsky herec a šansoniér talianskeho pôvodu Yves Montand, vl. m. Ivo Livi. K speváckej kariére, ktorej sa venoval s prestávkami celý život, mu pomohla Édith Piaf. Najznámejšie filmy: Mzda strachu, Čarodejnice zo Salemu, Zločin v exprese, Priznanie, Rozmary mocných, Svetlo ženy, Jean od Floretty, Manon od prameňa a i. Narodil sa v roku 1921. 
   Ostatné udalosti 
   1776 - v Bratislave otvorili budovu novopostaveného stavovského Mestského divadla. Stálo na mieste dnešnej historickej budovy Slovenského národného divadla (SND). 
   
   1954 - v SND sa konala slávnostná premiéra prvej opery Jána Cikkera Juro Jánošík. V titulnej postave účinkoval Gustáv Papp, réžiu mal na starosti Miloš Wasserbauer a dirigoval Tibor Frešo.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies