Stalo sa 7. decembra

NETKY.SK • 7 December 2012, 08:22 • 2 min
Stalo sa 7. decembra

Stalo sa 7. decembra - Life style Medzinárodný deň civilného letectva Narodenia 1598 - narodil sa taliansky architekt a sochár Gian Lorenzo Bernini.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný deň civilného letectva 
   Narodenia 
   1598 - narodil sa taliansky architekt a sochár Gian Lorenzo Bernini. Tvorca princípov barokového slohu. Autor elipsy stĺpovej kolonády pred chrámom sv. Petra v Ríme, baldachýnového cibória v jeho interiéri a viacerých palácov v Ríme. Vytvoril mnohé sochy, busty, náhrobky, oltáre, fontány, ktoré dokonale spájal s architektúrou. Zomrel v roku 1680. 
   1948 - narodil sa spevák a skladateľ Pavol Hammel, jeden z najvýraznejších predstaviteľov slovenskej populárnej hudby. V roku 1963 založil v Bratislave skupinu The Jets, neskôr Prúdy. Ako skladateľ vychádza z využitia prvkov rocku, folku a pop-music. Albumy: Zvoňte, zvonky, Zelená pošta, Stretnutie s tichom, Faust a Margaréty, Čas malín, Labutie piesne, Pokoj vám, Kreditka srdca a i. 
   1959 - narodila sa česká herečka Jitka Asterová. Pôsobí v pražských divadlách a hrala napríklad v snímkach Čas sluhů, Corpus delicti, Krvavý román, Šakalí léta, Vratné lahve a viacerých televíznych filmoch a seriáloch. 
   1972 - narodila sa speváčka Dara Rolins, vl. m. Darina Rolincová. Už od detstva spievala, do povedomia verejnosti sa zapísala v roku 1984 piesňou Zvonky štěstí, ktorú naspievala s Karlom Gottom. Z albumov: Keby som bola princezná Arabela, Darinka, Čo o mne vieš, Téměř růžový příběh, Sen lásky, What´s My Name, D1, D2. Od roku 1988 žije v Prahe. 
   1972 - narodil sa bývalý rakúsky lyžiar Hermann Maier. Držiteľ dvoch zlatých olympijských medailí z Nagana (1998), tiež striebra a bronzu z ZOH v Turíne (2006) a štvornásobný celkový víťaz Svetového pohára. 
   Úmrtia 
   2004 - zomrela česká folková speváčka, skladateľka a textárka Zuzana Navarová. Svoju hudobnú kariéru začala v roku 1980 so skupinou Nerez. Svoj prvý sólový album Caribe nahrala s Caribe Jazz Quintet. Neskôr spolupracovala s kolumbijským pesničkárom a gitaristom Ivánom Gutiérrezom, s ktorým vydala album Tres. So skupinou Koa, ktorej členom i slovenský spevák Mário Bihári, nahrala napríklad albumy: Skleněná vrba, Zelené album, Barvy všecky, Jako Šántidéví. Narodila sa v roku 1959. 
   2011 - zomrel americký herec a režisér Harry Morgan, vl. m. Harry Bratsberg. Preslávil sa predovšetkým ako plukovník Sherman T. Potter zo seriálu M.A.S.H.. Na filmovom plátne debutoval v roku 1942 v snímke To The Shores Of Tripoli. Účinkoval vo viac než stovke filmov a zahral si tiež v seriáloch ako napríklad Dragnet, December Bride, Pete and Gladys alebo Hec Ramsey. Narodil sa v roku 1915. 
   Ostatné udalosti 
   1972 - pod vedením astronauta Eugena Andrewa Cernana, ktorý má korene vo Vysokej nad Kysucou, odštartovala misia Apollo 17 - posledný let programu Apollo a zatiaľ posledný let človeka na Mesiac. Misia trvala 12 dní.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies