Stalo sa 30. januára

NETKY.SK • 30 Január 2013, 08:28 • 2 min
Stalo sa 30. januára

Stalo sa 30. januára - Life style Narodenia 1927 - narodil sa švédsky politik Olof Palme, ktorý vstúpil do medzinárodného povedomia svojou angažovanosťou pri odzbrojovaní Východu a Západu, usiloval sa o vytvorenie bezjadrového pásma v Európe.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1927 - narodil sa švédsky politik Olof Palme, ktorý vstúpil do medzinárodného povedomia svojou angažovanosťou pri odzbrojovaní Východu a Západu, usiloval sa o vytvorenie bezjadrového pásma v Európe. Dvadsatieho ôsmeho februára 1986 ho v centre Štokholmu zastrelil neznámy páchateľ. 

1930 - narodil sa americký herec Gene Hackman. Počas svojej kariéry získal dva Oscary - v roku 1972 za hlavnú úlohu vo filme Francúzska spojka a v roku 1993 za vedľajšiu úlohu vo filme Nezmieriteľní. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch Bonnie a Clyde, Dobrodružstvo Poseidonu, 700 míľ v sedle, Superman, Rýchlejší ako smrť, Nezmieriteľní, Vtáčia klietka, Verejný nepriateľ, Taká zvláštna rodinka, Mexičan, Porota a desiatkach ďalších. 

1937 - narodila sa britská herečka Vanessa Redgrave. Začínala v divadle, od roku 1958 účinkovala vo filmoch. Z filmografie: Zväčšenina, Isadora, Mária, kráľovná škótska, Vražda v Orient exprese, Agatha, Mestečko Wetherby, Howards End, Dom duchov, Oscar Wilde, Narušenie, V ten večer, Pokánie, Listy pre Júliu, Anonymous. V roku 1978 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v dráme Júlia. Na svojom konte má aj ďalších päť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. 

1947 - narodil sa český pesničkár Wabi Daněk. Vydal napríklad albumy: Rosa na kolejích, Vítr, Pískoviště, Valašský drtivý styl alebo Wabi Daněk. V roku 1979 dostal cenu Zlatá Porta za zásluhy o rozvoj folku. 

1948 - narodil sa herec Dušan Tarageľ. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). V súčasnosti ho možno vidieť napríklad v inscenáciách Ivanov alebo Skrotenie zlej ženy. Z filmografie: Deň, ktorý neumrie, Stratená dolina, Keby som mal dievča, Hodiny, v televízii napríklad: Horali, Vianočné oblátky.

1951 - narodil sa britský hudobník Phil Collins. Od roku 1970 bol bubeníkom v skupine Genesis a keď v roku 1975 odišiel spevák Peter Gabriel, nahradil ho. Albumy s Genesis: From Genesis to Revelation, Trespass, Nursery Cryme, Foxtrot, Selling England By The Pound, The Lamb Lies Down On Broadway, A Trick of the Tail, Wind & Wuthering, ...And Then There Were Three..., Duke, Abacab, Genesis, Invisible Touch, We Can´t Dance, Calling All Stations. Od roku 1981 pôsobí aj ako sólový interpret a vydal albumy: Face Value, Hello, I Must Be Going, No Jacket Required, ...But Seriously, Both Sides, Dance Into The Light, Testify, Going Back. 

1968 - narodil sa španielsky korunný princ Felipe, princ Astúrsky. 

1974 - narodil sa britský herec Christian Bale. Držiteľ Oscara za výkon v snímke Fighter. Predstaviteľ Batmana vo filmoch režiséra Christophera Nolana Batman začína, Temný rytier a Návrat Temného rytiera. Ďalšie filmy: Ríša slnka, Americké Psycho, Mandolína kapitána Corelliho, Equilibrium, Mechanik, Drsné časy, Temný úsvit, Dokonalý trik, 3:10 vlak do Yumy, Partička B. D., Verejní nepriatelia. 

1984 - narodil sa americký rapper a herec Kid Cudi, vl. m. Scott Ramon Seguro Mescudi. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2003. Debutoval v roku 2008 mixtapeom A Kid Named Cudi, po ktorom nasledoval úspešný album Man on the Moon: The End of Day a jeho pokračovanie s názvom Man on the Moon II: The Legend of Mr. Rager. S producentom Dot Da Geniusom vydal album WZRD. Účinkoval v seriáli Ako dobyť Ameriku. 

Úmrtia 

1948 - hinduistický fanatik zavraždil indického politika a národného vodcu Móhandása Karamčanda Gándhího, známeho ako Máhatmá (Veľká duša). Gándhí bol najväčšou postavou indického národnooslobodzovacieho hnutia proti britským kolonizátorom. Zakladateľ učenia - gándhizmu: nenásilnej metódy politického boja a vytrvalosti v pravde. Vyhlásenia prvej indickej ústavy, ktorú pripravoval, sa už nedožil. Narodil sa v roku 1869.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies