Stalo sa 27. novembra

NETKY.SK • 26 November 2012, 15:18 • 2 min
Stalo sa 27. novembra

Stalo sa 27. novembra - Life style Narodenia 1701 - narodil sa švédsky astronóm a fyzik Anders Celsius.

slovakia

left justify in out

img

1701 - narodil sa švédsky astronóm a fyzik Anders Celsius. Navrhol stostupňovú teplotnú stupnicu od bodu topenia ľadu po bod varu vody. Zomrel v roku 1744. 

1926 - narodil sa český herec Jiří Vala. Dlhoročný člen Národního divadla. Z filmografie: Král Šumavy, Noční host, Vítr v kapse, seriály Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Byl jednou jeden dům a i. Zomrel v roku 2003. 

1940 - narodil sa inštruktor bojových umení, zakladateľ Jeet Kune Do, filozof, herec, filmový režisér, producent a scenárista Bruce Lee. Je považovaný za najvplyvnejšieho majstra bojových umení 20. storočia a kultúrnu ikonu. Napriek svojej predčasnej smrti v mladom veku a krátkej kariére vo filmovom priemysle navždy ovplyvnil celý svet v najrôznejších oblastiach - od bojových umení, cez filmový priemysel až po vzájomné chápanie západnej a východnej kultúry. Filmy, ktoré nakrútil v hongkonsko-hollywoodskej koprodukcii, pozdvihli tradičné hongkonské bojové filmy k celosvetovej popularite a medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií na celom svete odštartovali obrovský záujem o čínske bojové umenia. To všetko dokázal len účinkovaním v štyroch známych celovečerných filmoch - Veľký šéf, Päsť plná hnevu, Cesta draka a Drak prichádza. Posledný film, na ktorom začal pracovať - Hra smrti, dokončili až po jeho smrti. Zomrel v roku 1973. 

1942 - narodil sa americký rockový gitarista a spevák Jimi Hendrix, jeden z najvýznamnejších inštrumentalistov v histórii rocku. Vynikol virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. V roku 1966 vytvoril v Londýne vlastné trio Experience. K jeho najväčším hitom patrili Purple Haze a Manic Depression. Z albumov: Are You Experienced, Axis: Bold as Love, Electric Ladyland. Zomrel v roku 1970. 

1951 - narodila sa americká režisérka Kathryn Bigelow. Medzi jej najznámejšie filmy patria Near Dark, Bod zlomu, Zvláštne dni, Váha vody a Smrť čaká všade, pričom posledný menovaný získal v roku 2010 šiestich Oscarov a tiež rovnaký počet cien BAFTA. Bigelow je bývalou manželkou režiséra Jamesa Camerona. 

1969 - narodil sa český režisér a herec Marek Najbrt. Okrem televíznych seriálov a filmov nakrútil v roku 2004 celovečerný film Mistři, ktorý získal tri České levy - najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Jan Budař), najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Klára Melíšková) a najlepší strih a v roku 2009 film Protektor, ktorý získal šesť Českých levov - najlepší film, najlepšia réžia, najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Jana Plodková), najlepší scenár, najlepší strih a najlepšia hudba. Ako herec sa predstavil napríklad vo filmoch Knoflikáři a Čert ví proč. 

Úmrtia 

1953 - zomrel americký prozaik a dramatik Eugene O'Neill. Jeho dielo má hlboký psychologický podtext: Cisár, Anna Christie, Smútok sluší Elektre, Cesta dlhým dňom do noci. Laureát Nobelovej ceny za literatúru (1936), držiteľ štyroch Pulitzerových cien. Narodil sa v roku 1888. 

2007 - zomrel herec Pavol Mikulík. Už v detstve hrával v rozhlasovej detskej družine. Bol členom Činohry SND, Divadla na Korze, Novej scény v Bratislave. Patril medzi najobsadzovanejších hercov v divadle, rozhlase i televízii, bol tiež prorektorom VŠMU. Z filmografie: Tisícročná včela, Putování Jana Amose, O sláve a tráve, Perinbaba, Južná pošta a i. V júli 1993 prekonal mozgovú porážku, no v roku 2000 sa vrátil na javisko v hre Simona Graya Na konci hry a získal ocenenie Krištáľové krídlo. Narodil sa v roku 1944. 

2009 - zomrela herečka Naďa Kotršová. Hrala v divadlách v Považskej Bystrici a Žiline, v Štátnom divadle v Košiciach i na Novej scéne v Bratislave. Venovala sa tiež prekladaniu divadelných textov z angličtiny a nemčiny, preložila i memoáre Marlene Dietrich Berte len môj život. Účinkovala v televízii i vo filmoch Výhybka, Slávny pes, Deň slnovratu, Keby som mal dievča, Cnostný Metod, Priateľstvá padajúceho lístia, Výlet. Narodila sa v roku 1927. 

Ostatné udalosti 

1895 - švédsky priemyselník a vynálezca dynamitu Alfred Nobel vo svojej poslednej vôli odkázal viac ako 32 miliónov švédskych korún na fond oceňovania vedeckých a iných zásluh.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies