Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia sviatok Zjavenie Pána-Traja králi

NETKY.SK • 6 Január 2024, 06:56 • 2 min
Kresťania na Slovensku i vo svete dnes slávia sviatok Zjavenie Pána-Traja králi

Kresťania na Slovensku i vo svete slávia dnes sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Na Východe sa slávil už od 3. storočia a na Západe sa rozšíril v 4. storočí.

slovakia

left justify in out

Ústrednou témou tohto sviatku je udalosť, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom. Veriaci si pripomínajú príchod Troch mudrcov z Východu do Betlehema, kde sa prišli pokloniť malému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu.

V katolíckych kostoloch na Slovensku počas slávnostných omší je zvykom, že kňazi posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymián. V minulosti sa na sviatok Troch kráľov obvykle konala aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky. Kropili ich svätenou vodou, okadili kadidlom a dvere označovali iniciálami troch kráľov (Gašpar-Melichar-Baltazár). Na viacerých miestach, najmä na vidieku, sa táto tradícia zachovala dodnes.

Vo viacerých kostoloch sa dnes konajú aj trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry.

Vianočné obdobie sa nekončí dnešným sviatkom Zjavenia Pána - Troch kráľov, ale sviatkom Krstu Pána 12. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies