Dary jesene na tanieri – aké dobroty nám ponúka toto obdobie

NETKY.SK • 14 September 2023, 17:30 • 2 min
Dary jesene na tanieri – aké dobroty nám ponúka toto obdobie

Každá sezóna má svoje typické ingrediencie, ktorými môžeme obohatiť náš jedálniček, potešiť najbližších nejakým skvelým výtvorom na tanieri.

slovakia

left justify in out

September tiež nie je skúpy na dary prírody, z ktorých sa dajú vyčarovať úžasné recepty a lahôdky. Či už ste gurmán, alebo sa snažíte schudnúť nejaké prázdninové kilá, ktoré sa na vás nalepili, zo septembrového menu pani prírody si určite vyberiete to svoje.

Huby sú určite hitom jesene a dajú sa pripraviť naozaj na mnoho spôsobov. Ich výhodou je, že sú nízkokalorické a zároveň obsahujú užitočné minerálne látky (obsahujú antioxidanty, vitamíny skupiny B, draslík, meď...). Sú výborné v krémových, či zeleninových polievkach (skúste kuriatkovo-zeleninovú krémovú polievku), skvelé sú v rizote (ak ste fajnšmekri, pridajte deci bieleho vína a vývar), z húb sa dá urobiť výborný guláš, alebo si pripravte stejk na hubovej omáčke.

Zahanbiť sa nedá ani tekvica, ktorá je tiež kamarátkou vašej diéty, navyše obsahuje množstvo vitamínov A, B, C, E, železo, vápnik, horčík, zinok... 

Skúste ju v polievke s troškou čili, urobte si skvelú prílohu k mäsu – tekvicové pyré, vyskúšajte tekvicovo-špenátové lasagne, zapečte ju v syrovej omáčke, alebo ju použite do múčnikov, koláčov, štrúdieľ, palaciniek. Tekvicový koláč skvele sadne s kvalitným tokajským vínom.

V sezóne je aj cvikla – hotová studnica zdravia. Obsahuje sodík, draslík, vápnik, horčík, vitamín C, B, kyselinu listovú, betaín... Vyskúšajte cviklovú polievku na studeno či na teplo, cviklový šalát s jablkami a kozím syrom, urobte si z cvikle hutný jesenný boršč, len tak ju zapečte na cesnaku a dajte si ju ku kačici a dobrému vínku.

Začína už aj sezóna jabĺk, o ktorých zdravotnom prínose sa netreba dlho rozpisovať. Podporujú trávenie, znižujú riziko infarktu, sú protistresovou potravinou, znižujú cholesterol, bránia vzniku artériosklerózy, sú skvelým doplnkom akejkoľvek diéty... Jablkovo-orechovým koláčom potešíte celú rodinu, či kolegov v práci. Nikto neodolá jablkovým lievancom či palacinkám, ak máte trochu čas pohrať sa, skúste jablkový cheescake so škoricou, vanilkou a mascarpone.

Užívajte si krásne septembrové dni, spolu so všetkými darmi prírody, ktoré pre naše kuchyne a chuťové poháriky táto sezóna ponúka.

Dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies