Jaroslav Naď oznámil meno veliteľa jednotky NATO na Slovensku. Má bohaté skúsenosti

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 17:32 • 2 min
Jaroslav Naď oznámil meno veliteľa jednotky NATO na Slovensku. Má bohaté skúsenosti

BRATISLAVA - Mnohonárodné bojové skupiny v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

slovakia

left justify in out

Veliteľom predsunutej jednotky NATO na Slovensku je plukovník Tomáš Unzeitig, ktorý má skúsenosti s riadením zahraničných a medzinárodných operácií. Donedávna pôsobil ako zástupca veliteľa 31. pluku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Liberec. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

 

 

„Má množstvo skúseností s riadením zahraničných operácií, ktoré získal počas pôsobenia v Českej republike, no tiež v medzinárodných operáciách v Turecku a Afganistane,“ priblížil Naď. Poznamenal, že prínos tohto zoskupenia vníma veliteľ predsunutej jednotky najmä v posilnení spôsobilostí, ktoré nám doposiaľ chýbali.

 

Prečítajte si tiež: V Trenčíne označili ukrajinské auto vojnovým symbolom!

 

Takzvaná posilnená predsunutá prítomnosť NATO je reakciou Slovenska a spojencov na nevyprovokovanú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Bojová jednotka je zostavená z vojakov predsunutej prítomnosti jednotiek z Nemecka, Holandska, Českej republiky a Slovinska. Mnohonárodnej bojovej skupine na Slovensku velia Česi.

 

img

 

Možno vás zaujme: Ministerstvo chce nakúpiť leteckú techniku a zriadiť základňu. Koľko to bude stáť?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies