Bielorusko uvalí sankcie voči Litve

NETKY.SK • 1 September 2020, 16:31 • 2 min
Bielorusko uvalí sankcie voči Litve

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyhlásil, že Minsk sa vzdá využívania prístavov pobaltských štátov a hrozí Litve a Poľsku sankciami. Oznámil to 28. augusta 2020 v Orshe, počas návštevy pobočky spoločnosti Savuškin Produkt – lídra mliečných výrobkov v krajine.

slovakia

left justify in out

Reakcia Alexandra Lukašenka bola jasná: „Teraz im ukážeme, aké sú sankcie! Ak doteraz cez naše územie prechádzali Poliaci a Litovci do Ruska a Číny obchodovať, teraz poletia cez Baltské alebo Čierne more. Zabudli, čo je Bielorusko,“ povedal Lukašenko.

 

Litovská závislosť

 

Bieloruský prezident pripomenul, že 30% rozpočtu Litvy závisí od dopravy spojenej s Bieloruskom. Napríklad prístav Klaipeda prijíma ropu z USA, Saudskej Arábie, Nórska a ďalších krajín, ktoré môže Minsk veľmi ľahko nahradiť ruskými surovinami. Krátko predtým bieloruský minister obrany Viktor Khrenin vyhlásil, že vonkajšie sily zasahujú do vnútorných procesov v krajine. Prezident Bieloruskej republiky tiež uviedol, že využívajúc nestabilnú situáciu v krajine a masové protesty Poľsko otvorene vyjadruje svoj zámer anektovať Gorodnensky región.

 

Sankcie

Lukašenko má veľké nároky aj voči Litve, ktoré sú založené na presvedčivých dôkazoch. Prezident neprehliadol jej aktívne zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska. V reakcii na to uvalil voči Vilniusu obchodné sankciePrezident Lukašenko poveril vládu, aby presmerovala nákladnú dopravu z litovských prístavov do prístavov iných krajín, napríklad do ruského prístavu Ust-Lugu. Bieloruský vodca chápe, že takýto krok bude vážnym úderom pre nerozvinuté hospodárstvo Litvy. „30% litovského rozpočtu tvorí naša nákladná doprava cez Litvu. Čo im ešte treba? Zabudli? Preto im ukážeme ich miesto," povedal.

 

 

Chyba Litvy

Bývalý zástupca samosprávy Klaipedu Vyacheslav Titov tiež zdôraznil, že bieloruský tranzit má pre litovské hospodárstvo mimoriadny význam. Je presvedčený, že vedenie jeho krajiny urobilo chybu, keď začalo ohrozovať Lukašenka„Toto bude silná rana. Ak Bielorusko zastaví tranzit cez Klaipedu, utrpí viac ako jeden podnik. Prístav a Litovské železnice budú čeliť obrovskej kríze, po ktorej bude nasledovať vlna prepúšťaní. Štátny rozpočet nedostane z nákladnej dopravy najmenej 30% daní. Bežní obyvatelia krajiny budú pre kroky vlády trpieť. Prezident Gitanas Nauseda, ak je pre neho blaho Litvy dôležité, musí urýchlene odletieť do Minsku a zmieriť sa s prezidentom Lukašenkom,“ zdôraznil Titov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies