Stalo sa 24. apríla

NETKY.SK • 24 Apríl 2012, 06:45 • 2 min
Stalo sa 24. apríla

Stalo sa 24. apríla - Life style 24.

slovakia

left justify in out

img

24. apríla Deň skautov Sviatok sv. Juraja, patróna lukostrelcov


Narodenia
1934 - narodila sa americká herečka Shirley MacLaine, držiteľka Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Cena za nežnosť. Debutovala vo filme Alfreda Hitchcocka Problémy s Harrym, ďalej hrala napríklad v snímkach Byt, Sladká Irma, Bol som pri tom, Sladká Charity, Oceľové magnólie, Pohľadnice z Hollywoodu, Moja krásna čarodejnica, Hovorí sa..., Valentín. Režírovala film Bruno. Sestra herca Warrena Beattyho.
1939 - narodil sa herec a skladateľ Ján Melkovič. Absolvoval štúdium kompozície a hry na flaute na konzervatóriu v Bratislave. Bol dramaturgom Hlavnej redakcie zábavných programov Československej televízie a v roku 1970 stvárnil jednu z hlavných postáv vo filme Juraja Jakubiska Dovidenia v pekle, priatelia! Po roku 1968 bol v slobodnom povolaní a tiež učil na ĽŠU v Holíči. V roku 1983 sa stal členom Radošinského naivného divadla, pre ktoré skladal hudbu a hral napríklad v predstaveniach Nevesta predaná Kubovi, Pavilón B, Nebo, peklo, raj, Ženské oddelenie, Kino Pokrok, Súpis dravcov, Ako som vstúpil do seba, Kronika komika. Účinkoval vo filmoch Ľalie poľné, Montiho čardáš, Záhrada, Krajinka. Zomrel v roku 2004.
1942 - narodila sa americká speváčka, herečka a režisérka Barbra Streisand, držiteľka Oscara v kategóriách Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Funny Girl a Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu Evergreen z filmu Zrodila sa hviezda. Hudobnú kariéru začala v broadwayských muzikáloch. Z ďalších filmov: Hello Dolly!, ...a čo ďalej, doktor?, Takí sme boli, Jeho foter, to je lotor!. Režírovala filmy: Yentl, Pán prílivu, Dve tváre lásky.
1952 - narodil sa francúzsky módny návrhár Jean-Paul Gaultier, ktorý patrí k najvýznamnejším dizajnérom súčasnosti.
1977 - narodil sa herec a moderátor Juraj Mokrý. Účinkuje v televízii, hral napríklad vo filmoch Anjel milosrdenstva a Tango s komármi. Účinkuje aj v bratislavských divadlách.
1982 - narodila sa americká speváčka a príležitostná herečka Kelly Clarkson. Známou sa stala v roku 2002 po víťazstve v televíznej súťaži American Idol. Albumy: Thankful, Breakaway, My December, All I Ever Wanted, Stronger.
Úmrtia
1997 - zomrel výtvarník, režisér a herec Viktor Kubal, zakladateľ slovenského animovaného filmu. Jeho osobitý štýl je charakteristický skratkovitou kresbou. Vytvoril seriály Janko Hraško, Sedem príbehov o Kocúrkove, filmy Zbojník Jurko, Krvavá pani. Autor večerníkových seriálov Puf a Muf, Panák z križovatky. Narodil sa v roku 1923.
Ostatné udalosti
1854 - bavorská princezná Alžbeta, prezývaná Sisi, sa vydala za rakúskeho cisára Františka Jozefa. Sobáš oslavoval viedenský dvor i obyvatelia Viedne, ktorí sa zabávali na ľudovej slávnosti v Prátri. Sisi mala vtedy iba 16 rokov.
1990 - raketoplán Discovery vyniesol na obežnú dráhu Zeme Hubbleov vesmírny teleskop. Vďaka nemu vedci uskutočnili množstvo významných objavov a lepšie pochopili základné problémy astrofyziky. Pomocou neho sa napríklad podarilo získať aj niekoľko snímok najvzdialenejších objektov vo vesmíre, takzvaných Hubbleových hlbokých polí.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies