Stalo sa 22. septembra

NETKY.SK • 21 September 2012, 12:24 • 2 min
Stalo sa 22. septembra

Stalo sa 22. septembra - Life style 22.

slovakia

left justify in out

img

22. septembra 
Svetový deň bez áut 

Narodenia 

1946 - narodil sa český dramatik, herec a režisér Arnošt Goldflam. Začínal ako člen recesistickej brnianskej bohémy, venoval sa tiež výtvarnému umeniu. Absolvoval činohernú réžiu na JAMU v Brne a bol hercom v divadle Husa na provázku a ďalších súboroch. Spolupracuje s filmom i s televíziou. Hral napríklad vo filmoch: Něžný barbar, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Fany, Lotrando a Zubejda, Otesánek, Nuda v Brně, eŠteBák a i. 

1957 - narodil sa austrálsky rockový hudobník a herec Nick Cave. Z albumov: The Firstborn Is Dead, Kicking Against the Pricks, Your Funeral... My Trial, Tender Prey, Let Love In, Nocturama. Ako herec sa objavil napríklad vo filmoch Nebo nad Berlínom, Johnny Suede, Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom. 

1958 - narodil sa taliansky operný spevák, tenorista Andrea Bocelli. Okrem účinkovania v opere sa venuje aj koncertnej činnosti. Veľkú časť jeho repertoáru tvoria talianske balady a popové skladby. 

1964 - narodil sa futbaliový tréner Vladimír Weiss, bývalý kouč slovenskej futbalovej reprezentácie. Hral za Inter Bratislava, DAC Dunajská Streda a tiež za FC Artmedia Bratislava, ktorý neskôr trénoval. Trénerom bol i v Rusku v klube Saturn Ramenskoje. 

Úmrtia 

1999 - zomrel americký herec, režisér a producent George C. Scott. Začínal v divadle, neskôr pôsobil v televízii a filme. Za stvárnenie generála Georgea S. Pattona vo filme Patton získal Oscara, ocenenie si však odmietol prevziať. Ďalšie filmy: Anatómia vraždy, Nemocnica, Krutá Oklahoma, Deň delfína a i. Narodil sa v roku 1927. 

2001 - zomrel americký husľový virtuóz ukrajinského pôvodu Isaac Stern. Bol koncertným i štúdiovým umelcom, laureát početných ocenení a vyznamenaní. Narodil sa v roku 1920. 

2007 - zomrel francúzsky mím Marcel Marceau, jeden zo zakladateľov modernej pantomímy. Vytvoril osobitý štýl - imaginárnu pantomímu. Základom jeho repertoáru boli sólové výstupy: Motýľ, Dávid a Goliáš, Mladosť, dospelosť, staroba a smrť, Výrobca masiek, Plášť. Autor knihy Svetové umenie pantomímy. Tvorca Bipa - novodobej lyrickej obdoby Pierota. Narodil sa v roku 1923.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies