Stalo sa 18. júla

NETKY.SK • 17 Júl 2012, 22:10 • 2 min
Stalo sa 18. júla

Stalo sa 18. júla - Life style Narodenia 1918 - narodil sa právnik, politik a bojovník proti apartheidu Nelson Mandela.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1918 - narodil sa právnik, politik a bojovník proti apartheidu Nelson Mandela. Jeden z najdôležitejších vodcov hnutia bojujúceho za práva černochov v Afrike. V roku 1964 ho odsúdili na doživotie, no juhoafrické úrady mu niekoľkokrát ponúkli prepustenie, ak sa vzdá politickej činnosti. V roku 1990 ho na nátlak svetovej verejnosti prepustili. Od roku 1991 bol predsedom Afrického národného kongresu (ANC), v rokoch 1994 - 1999 prezidentom JAR. V roku 1993 mu udelili Nobelovu cenu za mier.
1921 - narodil sa americký astronaut John Glenn, ktorý 20. februára 1962 ako prvý Američan uskutočnil orbitálny let - tri oblety Zeme. 29. októbra 1998 v raketopláne Discovery ako najstarší astronaut v histórii absolvoval úspešnú osemdňovú vesmírnu misiu. Bol tiež senátorom.
1938 - narodil sa holandský režisér, scenárista a producent Paul Verhoeven. V roku 1974 bol jeho film Turecký med nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Kariéru v Hollywoode mu zaistil medzinárodný úspech filmu Oranžský vojak. V holandsko-americkej koprodukcii režíroval v roku 1985 historickú drámu Krutosť a láska a neskôr oceňované sci-fi trilery RoboCop a Total Recall, po ktorých nasledoval erotický triler Základný inštinkt. Snímka Showgirls si však vyslúžila Zlatú malinu. Ďalšie filmy: Vesmírna pechota, Muž bez tieňa, Čierna kniha.
1967 - narodil sa americký herec Vin Diesel, vl. m. Mark Sinclair Vincent. Preslávil sa účinkovaním v snímkach Čiernočierna tma, xXx alebo v sérii filmov Rýchlo a zbesilo. Zahral si tiež v snímkach Kokaínový kartel, Riddick: Kronika temna, Cumlikátor, Dokážte mi vinu, Babylon A.D. a i. Venuje sa aj produkcii a réžii.
Úmrtia
1610 - zomrel taliansky maliar Michelangelo Merisi da Caravaggio. Zakladateľ talianskeho barokového realizmu. Narodil sa v roku 1571.
Ostatné udalosti
1976 - najmladšia rumunská olympijská víťazka Nadia Comaneci dostala ako prvá gymnastka vôbec na Letnej olympiáde v Montreale najvyššiu možnú známku - 10. Získala tam celkovo päť medailí (3x zlato, 1x striebro a 1x bronz).
1992 - americká speváčka Whitney Houston sa vydala za Bobbyho Browna.
2009 - na festivale Pohoda v Trenčíne sa zrútil stan, pod ktorým sa počas koncertu nachádzali stovky ľudí. Nešťastie si vyžiadalo dva ľudské životy a desiatky zranených.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies