Stalo sa 15. novembra

NETKY.SK • 14 November 2012, 15:27 • 2 min
Stalo sa 15. novembra

Stalo sa 15. novembra - Life style 1957 - narodil sa rozhlasový a televízny moderátor Oliver Andrásy.

slovakia

left justify in out

img

1957 - narodil sa rozhlasový a televízny moderátor Oliver Andrásy. 

1967 - narodil sa francúzsky režisér a scenástista François Ozon. Nakrútil napr. filmy Dažďové kvapky na rozpálených kameňoch, Osem žien, Bazén, Čas, ktorý zostáva, Angel, Profesionálna manželka. 

1968 - narodila sa česká herečka Lucie Zedníčková. Pôsobila v pražských divadlách, v súčasnosti je členkou divadelnej spoločnosti Háta. Z filmografie: Žabí princ, Kanárská spojka, Kouř, Saturnin, Helimadoe a i. 

1968 - narodil sa americký rapper Ol' Dirty Bastard, vl. m. Russell Tyrone Jones. Bol členom skupiny Wu-Tang Clan, pôsobil tiež ako sólový interpret. Albumy: Return to the 36 Chambers: The Dirty Version, Nigga Please, The Trials and Tribulations of Russell Jones. Zomrel v roku 2004. 

1976 - narodila sa francúzska herečka Virginie Ledoyen, vl. m. Virginie Fernandez. Slovenským divákom publiku je známa najmä z filmov Pláž a 8 žien. Z ďalšej filmografie: Bedári, Šťastnú cestu, Kto zabil Pamelu Rose?, Sanatórium. 

1977 - narodil sa hokejista Richard Lintner. Slovensko reprezentoval na MS 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 a 2010. Majster sveta z Göteborgu 2002 a bronzový z Helsínk 2003. Odchovanec Dukly Trenčín pôsobil v NHL v tímoch Nashville Predators, New York Rangers a Pittsburgh Penguins. Ďalej hral za švédske tímy MODO, Djurgaarden, Skelleftea a Färjestad, švajčiarsky Fribourg, v KHL za bieloruské Dinamo Minsk, vo fínskych kluboch SaiPa a Lukko Rauma a tiež za Piešťany. 

1979 - narodila sa česká herečka Klára Jandová. Začínala v detských filmoch a rozprávkach, v súčasnosti je známa najmä vďaka televíznemu seriálu Rodinná pouta. Z ďalšej filmografie: Život na zámku, Ro(c)k podvraťáků, Sokoliar Tomáš, Tady hlídám já. Účinkuje v pražských divadlách. 

1988 - narodil sa americký rapper, producent a hudobník B.o.B, vl. m. Bobby Ray Simmons Jr. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2007, svoj debutový album B.o.B presents: The Adventures of Bobby Ray vydal v roku 2010. V roku 2012 vydal album Strange Clouds. 

Úmrtia 

1630 - zomrel nemecký astronóm Johannes Kepler. Bol dvorným matematikom kráľa Rudolfa II. v Prahe. Pôsobil tiež v nemeckom Tübingene i v Grazi. Ako zástanca heliocentrizmu vyvrátil domnienku o kruhových dráhach planét. Matematicky formuloval zákony, ktorými sa riadia pohyby planét - tri Keplerove zákony. Skonštruoval tiež astronomický ďalekohľad. Narodil sa v roku 1571. 

1976 - zomrel francúzsky herec Jean Gabin. Do dejín kinematografie sa zapísal úlohami vo filmoch Veľká ilúzia, Nábrežie hmiel, Deň sa začína, Tulák Archimedes. Stvárnil svetoznámu postavu komisára Maigreta vo filmoch podľa románov Georgesa Simenona. Ďalšie filmy: Francúzsky kankán, Bedári, Tetovaný, Sicílsky klan, Heroín, Mačka, Dvaja muži v meste, Verdikt, Svätý rok. Narodil sa v roku 1904. 

2001 - zomrel herec a režisér Ján Klimo. Začínal v košickej činohre, neskôr pôsobil ako asistent réžie v Slovenskom národnom divadle v Bratislave a režisér na Novej scéne v Bratislave. Účinkoval vo filmoch: Posledná bosorka, Charlieho teta, uplatnil sa tiež v televízii a dabingu. Starý otec herca Maroša Kramára. Narodil sa v roku 1921. 

2003 - zomrel český herec Jiří Vala. Dlhoročný člen Národního divadla. Z filmografie: Král Šumavy, Noční host, Vítr v kapse, seriály Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Byl jednou jeden dům a i. Narodil sa v roku 1926.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies