Rezort dopravy vloží do základného imania NDS pozemky pod diaľnicami a rýchlostnými cestami

NETKY.SK • 30 Október 2019, 11:17 • 2 min
Rezort dopravy vloží do základného imania NDS pozemky pod diaľnicami a rýchlostnými cestami

BRATISLAVA - Štát vloží do základného imania Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) pozemky pod rýchlostnými cestami a diaľnicami v hodnote 22,876 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Vláda v stredu schválila príslušný návrh na použitie majetku štátu v správe Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) ako vklad do základného imania NDS. Základné imanie NDS sa celkovo zvýši o 13,883 mil. eur, keďže zároveň sa zníži o nesplatený emisný kurz upísaných akcií vo výške 8,992 mil. eur. Zvýšenie základného imania sa vykoná vydaním nových akcií. Návrh na rokovanie vlády predložil minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd).

Nehnuteľný majetok v čase vzniku NDS nebol majetkovoprávne vysporiadaný, neskôr bol však vysporiadaný a v súčasnosti je už prevedený zo správy Slovenskej správy ciest do správy ministerstva dopravy a výstavby. Ide o pozemky pod rýchlostnými cestami a diaľnicami vo vlastníctve NDS v katastrálnych územiach Hrádok, Čunovo, Rusovce, Jarovce, Petržalka, Ružinov, Trnávka, Nivy a Dúbravka v celkovej výmere 617 581 štvorcových metrov.

"Realizáciou predmetného vkladu ide o zosúladenie vlastníctva stavieb vo vlastníctve NDS s vlastníctvom pozemkov pod nimi a súvisiacich priľahlých pozemkov. Pripravovaný vklad majetku do základného imania NDS nepredstavuje nedovolenú štátnu pomoc a jeho realizáciou nedochádza k narušeniu hospodárskej súťaže ani k uplatneniu výhody voči NDS v rámci konkurenčného prostredia," informoval rezort dopravy v návrhu.

 

img


Vkladaný majetok podľa materiálu spĺňa znaky prioritného infraštruktúrneho majetku. V súlade so zákonom o NDS prioritným infraštruktúrnym majetkom sú diaľnice, cesty pre motorové vozidlá a cesty podľa schváleného plánu rozvoja diaľnic a ciest vymedzené osobitným predpisom a pozemky pod diaľnicami vo vlastníctve diaľničnej spoločnosti. Prioritný infraštruktúrny majetok môže byť vo vlastníctve iba štátu alebo diaľničnej spoločnosti.

 

"Zároveň je preukázateľný aj verejný záujem, keďže základným účelom NDS v súlade s jej predmetom činnosti je zabezpečovanie prípravy, realizácie opráv a výstavby diaľnic a ich prevádzkovanie v rámci verejného záujmu a majetok, ktorý je predmetom pripravovaného vkladu, bude slúžiť tomuto účelu," priblížilo ministerstvo dopravy.

Základné imanie NDS je v súčasnosti vo výške 3,384 mld. eur. Pri audite účtovnej závierky NDS v roku 2012 bolo zistené, že rozsah nepeňažného vkladu do základného imania spoločnosti uskutočneného v rokoch 2009 a 2010 nezodpovedal výške upísaného základného imania, z dôvodu duplicitného ohodnotenia niektorých nehnuteľností v znaleckom posudku.

 

NDS v súčasnosti eviduje voči ministerstvu dopravy ako jedinému akcionárovi pohľadávku vo výške 8,992 mil. eur z titulu nesplateného emisného kurzu upísaných akcií. Zároveň ministerstvo dopravy eviduje záväzok z rovnakého dôvodu. V súlade s Obchodným zákonníkom je možné vysporiadanie tejto pohľadávky finančným vyrovnaním alebo znížením základného imania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies