Čoraz viac ľudí si vyberá tretí pilier na sporenie na dôchodok

NETKY.SK • 17 Január 2023, 14:30 • 2 min
Čoraz viac ľudí si vyberá tretí pilier na sporenie na dôchodok

BRATISLAVA - Na sporenie na dôchodok si čoraz viac ľudí vyberá tretí pilier. V medziročnom porovnaní narástol počet nových účastníckych zmlúv o takmer 5 %. V utorok o tom informovala Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS).

slovakia

left justify in out

Vo fázach sporenia a vyplácania dávok je v systéme 948.281 účastníkov. Hodnota majetku bola ku koncu roka 2022 v treťom pilieri na úrovni takmer 2,93 miliardy eur. "Aj napriek tomu, že rok 2022 bol z pohľadu vývoja na finančných trhoch náročný, zaznamenávame opätovne nárast počtu nových účastníkov. Tretí pilier je už 25 rokov spojený so stabilitou, spoľahlivosťou aj ďalšími výhodami, ako sú zamestnávateľské príspevky a daňovo-odvodové zvýhodnenia," uviedol prezident ADDS Martin Višňovský. Doplnkové dôchodkové spoločnosti komplexne zabezpečujú výplatnú fázu dôchodkov. Aktuálne je v nej viac ako 27.000 ľudí. Vlani im boli vyplatené dávky v objeme približne 131 miliónov eur. Za uplynulé roky vyplatili dôchodkové spoločnosti klientom dôchodky vo výške 1,9 miliardy eur.

 

Zamestnávatelia prispeli v roku 2022 príspevkami takmer polovici účastníkov. Priemerný príspevok zamestnávateľa bol vlani približne 36 eur mesačne. V treťom pilieri je viac ako 59.000 zamestnancov, ktorí vykonávajú rizikové práce. Zamestnávateľ im povinne prispieva najmenej v sume dvoch percent z ich vymeriavacieho základu. Vlani v novembri podpísala prezidentka zákon, podľa ktorého sa zatraktívnil tretí pilier. Postupne sa znížia poplatky za správu príspevkového doplnkového dôchodkového fondu z maximálnej hodnoty 1,2 % z priemernej ročnej čistej hodnoty majetku v príspevkovom doplnkovom dôchodkovom fonde na maximálnu hodnotu 1 %. "Atraktivita doplnkového dôchodkového sporenia nie je o desatinách percenta na poplatkoch. Zmysel tretieho piliera je v koncepčnej podpore štátu s cieľom vytvorenia silného systému, ktorý bude motivovať na vstup nových zamestnancov aj zamestnávateľov a podporí tak sociálnu stabilitu štátu," upozornil Višňovský. Tretí dôchodkový pilier je dobrovoľný, účastníkom sa môže stať každý od 18 rokov veku počas aktívneho pôsobenia na trhu práce. Úspory vlastní účastník a vyplácanie dávok tak zvyšuje štátny dôchodok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies