Stalo sa 11. januára

NETKY.SK • 11 Január 2013, 08:24 • 2 min
Stalo sa 11. januára

Stalo sa 11. januára - Life style 11.

slovakia

left justify in out

img

11. januára 

Narodenia 

1947 - narodil sa český herec Martin Štěpánek. Pôsobil v činohre Národného divadla i v Činohernom klube, odkiaľ dostal z politických dôvodov výpoveď. Na prelome 70. a 80. rokov bol členom Divadla na Vinohradech. V roku 1981 emigroval a v Rakúsku požiadal o politický azyl. Hral v rakúskych i nemeckých divadlách a stal sa spolupracovníkom rádia Slobodná Európa. V roku 1994 sa presťahoval naspäť do Prahy. V prvej vláde Mirka Topolánka bol vo funkcii ministra kultúry a od januára 2007 bol jeho externým poradcom. Účinkoval vo viacerých filmoch a seriáloch, napr. Poisťovňa šťastia alebo Letiště, venoval sa aj dabingu. Zomrel v roku 2010. 

1947 - narodil sa český country spevák Michal Tučný. Pôsobil v skupine Fešáci, neskôr založil vlastnú skupinu Tučňáci. Spolupracoval s textárom Zdeňkom Rytířom. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Všichni jsou už v Mexiku, Báječná ženská, Pověste ho vejš, Poslední kovboj, Toulavej song, Jak chcete žít bez koní. Zomrel v roku 1995. 

1959 - narodil sa herec Ivo Gogál. Herectvo vyštudoval na VŠMU v Bratislave a bol členom Činohry SND. Venuje sa dabingu a muzikálovému herectvu, spolupracuje s televíziou. Z filmov: Južná pošta, Lea, Rivers of Babylon a i. 

1963 - narodil sa britský herec Jason Connery. Účinkoval napríklad vo filmoch Benátska noc, Jamila, Macbeth a i. Syn herca Seana Conneryho. 

1971 - narodila sa americká r'n'b speváčka Mary J. Blige. Na hudobnej scéne debutovala v roku 1992 albumom What's the 411?, nasledovali My Life, Share My World, Mary, No More Drama, Love & Life, The Breakthrough, Growing Pains, Stronger With Each Tear, My Life II...The Journey Continues. Na svojom konte má zatiaľ deväť cien Grammy. 

1972 - narodila sa americká herečka Amanda Peet. Z filmografie: Môj sused zabijak, Irónia osudu, Igby, Milovať je zábavné, Identita, Môj sused zabijak 2, Syriana, Takmer ako láska, 2012, Gulliverove cesty a i. 

1981 - narodila sa britská r'n'b speváčka a modelka Jamelia, celým menom Jamelia Niela Davis. Albumy: Drama, Thank You, Walk With Me. 

Úmrtia 

1966 - zomrel švajčiarsky sochár Alberto Giacometti. Jeho dielo bolo inšpirované kubizmom, umením Afriky a Oceánie a neskôr surrealizmom. Venoval sa figurálnej tvorbe, ale tiež maľbe a litografii. Narodil sa v roku 1901. 

1999 - zomrel herec Anton Šulík. Pôsobil v Divadle Petra Jilemnického v Žiline a v Divadle SNP v Martine. Účinkoval v mnohých slovenských i českých filmoch ako napríklad Nevera po slovensky, Otec, Soľ nad zlato, Tušenie, Je třeba zabít Sekala. Jeho syn, režisér Martin Šulík, ho obsadil do svojich filmov Všetko, čo mám rád a Orbis pictus. Narodil sa v roku 1931. 

2008 - zomrel novozélandský horolezec a polárnik Sir Edmund Hillary, ktorý 29. mája 1953 spolu s nepálskym šerpom Tenzingom Norgayom ako prvý zdolal vrchol Mount Everestu. Držiteľ britského rytierskeho titulu dosiahol 3. januára 1958 južný pól. V Himalájach vystúpil na celkovo 11 osemtisícoviek. Venoval sa pomoci Nepálu, v roku 2003 získal čestné občianstvo tejto krajiny. Narodil sa v roku 1919. 

Ostatné udalosti 

1922 - v Kanade po prvý raz úspešne podali pacientovi injekciu inzulínu - liek proti cukrovke, ktorý objavili v roku 1921 Kanaďania Frederick Grant Banting a Charles Herbert Best.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies