Stalo sa 11. decembra

NETKY.SK • 10 December 2012, 13:42 • 2 min
Stalo sa 11. decembra

Stalo sa 11. decembra - Life style 1882 - narodil sa nemecký teoretický fyzik Max Born.

slovakia

left justify in out

img1882 - narodil sa nemecký teoretický fyzik Max Born. Bol jedným zo zakladateľov kvantovej mechaniky, zaoberal sa teóriou relativity a kvantovou teóriou. V roku 1954 získal Nobelovu cenu za fyziku. Zomrel v roku 1970. 

1901 - narodil sa český herec Jaroslav Marvan. Bol členom pražského Divadla Vlastu Buriana, s ktorým hral i v mnohých filmoch, napríklad C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Anton Špelec, ostrostřelec, Revisor, U pokladny stál, Katakomby, Přednosta stanice a i. Pôsobil tiež v Divadle na Vinohradoch a v Národnom divadle. Z ďalších filmov: Dobrý voják Švejk, Muži v offsidu, Škola, základ života, Cesta do hlubin študákovy duše, Dovolená s Andělem, Anděl na horách. Z televíznej tvorby je najznámejšia postava policajného radu Vacátka v seriáli Hříšní lidé města pražského. Zomrel v roku 1974. 

1910 - narodil sa herec, režisér a scenárista Paľo Bielik, považovaný za zakladateľa slovenskej kinematografie. Manžel herečky Marty Černickej-Bielikovej, známy pod pseudonymom Ján Bukva. Režisér hraných filmov Vlčie diery, Štyridsaťštyri, Kapitán Dabač, Majster kat. Hral titulnú úlohu vo filme Martina Friča Jánošík a v ďalších filmoch, napr.: Hordubalové, Varúj...!, Čapkovy povídky. Zomrel v roku 1983. 

1912 - narodil sa taliansky filmový producent Carlo Ponti. Od 40. rokov sa podieľal na vzniku komerčných i umelecky náročných filmov významných svetových režisérov - Vrchárka Vittoria De Sica, Žena je žena a Pohŕdanie Jean-Luca Godarda, Doktor Živago Davida Leana, Zväčšenina a Zabriskie Point Michelangela Antonioniho, Škaredí, špinaví a zlí a Zvláštny deň Ettoreho Scolu. Manžel herečky Sophie Loren. Zomrel v roku 2007. 

1913 - narodil sa francúzsky herec, sochár, spisovateľ a maliar Jean Marais. Jeho život i umelecká kariéra boli späté s básnikom, dramatikom a režisérom Jeanom Cocteauom. Popularitu získal ako predstaviteľ romantických hrdinov v dobrodružných a historických filmoch Gróf Monte Christo, Hrbáč, Fantomas, Železná maska. Okrem toho hral tiež napríklad vo filmoch Večný návrat, Kráska a zviera, Orphée. Zomrel v roku 1998. 

1918 - narodil sa ruský spisovateľ Alexander Isajevič Solženicyn, kritik sovietskeho režimu. Autor dokumentárnych próz o stalinizme a živote trestancov v ruských koncentračných táboroch, laureát Nobelovej ceny za literatúru (1970). 12. februára 1974 ho zatkli a vypovedali zo ZSSR. Do Ruska sa vrátil v roku 1994. Diela: Jeden deň Ivana Denisoviča, Rakovina, V prvom kruhu, Súostrovie GULAG a i. Zomrel v roku 2008. 

1930 - narodil sa francúzsky herec a režisér Jean-Louis Trintignant. Stvárňuje najmä postavy záhadných a uzatvorených mužov: Z filmografie: ...a Boh stvoril ženu, Nebezpečné známosti, Muž a žena, Konformista, Bez motívu, Poviedka o policajtovi, Peniaze tých druhých, Terasa, Vášeň lásky, Zločin, Pod paľbou, Muž a žena po 20 rokoch, Tri farby: Červená a i. Režisér filmov Une journée bien remplie a Le Maître-nageur. 

1957 - narodil sa herec Vladimír Obšil. Absolvent VŠMU v Bratislave, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). V súčasnosti ho tu možno vidieť napr. v inscenáciách Tančiareň, Tak sa na mňa prilepila, Coriolanus, Aj kone sa strieľajú. 

1967 - narodila sa americká herečka a spisovateľka Mo'Nique, vl. m. Monica Imes Hicks. Slovenským divákom je známa predovšetkým z drámy Precious, za ktorú získala v roku 2010 Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. 

1973 - narodil sa americký rapper a herec Mos Def, vl. m. Dante Terrell Smith. Z diskografie: Black On Both Sides, The New Danger, True Magic a The Ecstatic. Účinkoval vo filmoch ako napr. Ples príšer, Lúpež po taliansky, Stopárov sprievodca po Galaxii alebo Cadillac Records. 

Ostatné udalosti 

1946 - v New Yorku bol založený ako špecializovaná agentúra OSN Detský fond OSN (United Nations International Children´s Emergency Fund, UNICEF). V roku 1965 získal UNICEF Nobelovu ceny mieru. 

1993 - do zoznamu Svetového dedičstva kultúrnych pamiatok UNESCO zapísali tri lokality zo Slovenska - rezerváciu ľudovej architektúry v obci Vlkolínec pri Ružomberku, mesto Banská Štiavnica a Spišský hrad so Spišským Podhradím a Spišskou Kapitulou.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies