Stalo sa 10. júla

NETKY.SK • 9 Júl 2012, 21:24 • 2 min
 Stalo sa 10. júla

Stalo sa 10. júla - Life style Narodenia 1856 - narodil sa americký elektrotechnik srbského pôvodu Nikola Tesla.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1856 - narodil sa americký elektrotechnik srbského pôvodu Nikola Tesla. Skonštruoval a patentoval viacero elektrických strojov a prístrojov, napríklad Teslov transformátor. Objavil rotačné magnetické pole a urobil základné objavy v bezdrôtovej telegrafii. Zomrel v roku 1943.
1931 - narodil sa herec Ivan Rajniak. Po skončení štúdia herectva v roku 1957 pôsobil v košickom Štátnom divadle a v roku 1966 prešiel do Činohry Slovenského národného divadla. Na striebornom plátne debutoval v roku 1961 vo filme Most na tú stranu. Prvú výrazne charakterovú postavu stvárnil vo filme Zvony pre bosých režiséra Stanislava Barabáša o osude dvoch partizánov. Do povedomia divákov sa zapísal aj filmami ako Medená veža, Orlie pierko, Ďaleko je do neba, Trofej neznámeho strelca alebo Červené víno. Vytvoril množstvo postáv v rozhlase i televízii. Zomrel v roku 1999.
1933 - narodil sa český režisér a scenárista Ivan Passer. Začínal ako asistent režiséra Vojtěcha Jasného pri filme Až přijde kocour. S režisérom Milošom Formanom napísal scenáre filmov Lásky jedné plavovlásky a Černý Petr. Jeho film Intimní osvětlení sa považuje za typický produkt novej českej vlny. V roku 1969 emigroval do USA, kde nakrútil napríklad filmy Born to Win, Cutterova cesta, Strom splnených prianí, Nomád. Prednášal na univerzite v Los Angeles. V roku 2007 mu udelili Českého leva za dlhoročný umelecký prínos.
1972 - narodila sa kolumbijská herečka a modelka Sofía Vergara. Filmy: Štyria bratia, Legendy z Dogtownu, Šmolkovia, Silvestrovská noc, Happy Feet 2 a i.
1979 - narodil sa herec Ondrej Kovaľ. Už počas štúdia na VŠMU v Bratislave získal angažmán v Činohre Slovenského národného divadla. Zahral si napríklad v inscenáciách Tančiareň, Anna Kareninová, Amadeus, Skrotenie zlej ženy. Pôsobí aj v televízii a hral napríklad vo filmoch Želary a Účastníci zájezdu.
1980 - narodila sa americká speváčka a herečka Jessica Simpson. Albumy: Sweet Kisses, Irresistible, In This Skin, Rejoyce: The Christmas Album, A Public Affair, Do You Know, Happy Christmas. Ako herečka sa predstavila v snímkach Vidláci na pretekoch, Rande mesiaca, Ambiciózna blondínka, Nebezpečne blonďavá, The Love Guru.
Úmrtia
1984 - zomrel herec Samuel Adamčík. Pôvodne učiteľ, od roku 1926 ochotnícky herec v Kremnici a v rokoch 1951 - 1974 člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). Obsadzovali ho najmä do postáv starcov: Maximilián Moor v Zbojníkoch, Orieška v Dobrodružstve pri obžinkoch, Terezčák v Kým kohút nezaspieva. V úlohách rovnakého typu sa uplatnil aj vo filme: Vlčie diery, Priehrada, Boj sa končí zajtra, Rodná zem, Pole neorané, Drevená dedina, Žena z vrchov, Posledná bosorka, Zemianska česť, Štyridsaťštyri, Kapitán Dabač, Jánošík, Zbehovia a pútnici, Tajemství hradu v Karpatech, Tisícročná včela. Manžel herečky Oľgy Adamčíkovej. Narodil sa v roku 1904.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies