Srbský prezidnet Nikolič sa rozhodol upustiť od kandidatúry v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 21 Február 2017, 08:11 • 2 min
Srbský prezidnet Nikolič sa rozhodol upustiť od kandidatúry v prezidentských voľbách

BELEHRAD - Srbský prezident Tomislav Nikolič sa v rozpore s pôvodným zámerom nebude uchádzať o znovuzvolenie do najvyššej ústavnej funkcie v aprílových voľbách hlavy štátu. Informovali o tom dnes večer srbské elektronické médiá s odvolaním sa na závery schôdzky najvyšších ústavných činiteľov krajiny.

slovakia

left justify in out

Srbská pokroková strana (SNS) v uplynulých dňoch vybrala za svojho kandidáta v prezidentských voľbách premiéra Aleksandara Vučiča, ktorý nomináciu akceptoval. Predseda vlády, ktorý je aktuálne i lídrom SNS, je na rozdiel od úradujúcej hlavy štátu preferujúcej úzke vzťahy s Moskvou stúpencom európskej integrácie Srbska.

 

Nikoličovo odstúpenie od plánovanej kandidatúry hodnotia analytici ako Vučičovo víťazstvo v mocenskom zápase najvyšších ústavných činiteľov Srbska, ale súčasne i krok, ktorý zabráni hroziacemu rozkolu v SNS a umožní Vučičovo jasné volebné víťazstvo.

 

Obaja štátnici sa na stretnutí dohodli, že budú pokračovať v úzkej spolupráci vo všetkých otázkach významných pre srbský štát. Predmetom ich rozhovoru bola politická a bezpečnostná situácia v krajine a regióne. Účastníci sa zhodli, že Srbsko zápasí s nemalými problémami a že je v tejto situácii nutné stanoviť komplexné odpovede na výzvy súčasnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies