Srbsko splatilo Rusku prvú splátku z dlhu za dodávky plynu

NETKY.SK • 1 Január 2015, 15:45 • 2 min
Srbsko splatilo Rusku prvú splátku z dlhu za dodávky plynu

BELEHRAD - Srbsko splatilo Rusku prvú časť dlhu za dodávky plynu z minulých rokov, ktorý prekročil 220 miliónov USD.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na informácie belehradskej televízie B92 to oznámila agentúra TASS.
      

Podľa B92 zaplatil Belehrad Rusku 100 miliónov USD (82,37 milióna eur), pričom celkový dlh predstavuje 224 miliónov USD. Ďalších 100 miliónov USD vyplatí Srbsko do konca tohto roka a zostávajúcich 24 miliónov USD v roku 2016.
      

Rusko pôvodne žiadalo, aby mu Belehrad vyplatil celý zvyšný dlh do marca tohto roka. To si však podľa srbského premiéra Aleksandra Vučiča krajina nemôže dovoliť. "Bolo by to veľmi náročné, ak by sme mali vyplatiť celú sumu do marca. Takýto krok by sa okamžite odrazil na výške štátneho dlhu, ktorý potrebujeme znížiť," povedal ešte v októbri Vučič. V novembri sa potom v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol, že Srbsko vyplatí dlh v troch splátkach.
      

Dlh Srbska voči Rusku v posledných rokoch výrazne vzrástol. V roku 2012 dosahoval len 30 miliónov USD. Nesplácané záväzky Rusi dlho tolerovali, koncom októbra ale obmedzili Srbsku dodávky zhruba o 30 %. Ich objem opätovne zvýšili po tom, ako sa Vučič s Putinom dohodli na forme splácania dlhu.
      

Belehradu by vyhovovalo, ak by dlhy mohol splácať prostredníctvom svojich aktív. Vláda napríklad ponúkala Gazpromu kontrolu nad srbskou rafinérskou spoločnosťou HIP-Petrohemija. Gazprom však túto možnosť odmietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies