Streamovanie s násilným obsahom dostalo v Austrálii červenú

NETKY.SK • 4 Apríl 2019, 11:09 • 2 min
Streamovanie s násilným obsahom dostalo v Austrálii červenú

CANBERRA - V dnešných hodinách schválil autrálsky parlament zákon, vďaka ktorému bude možné prevádzkovateľov sociálnych sietí dostať za mreže, pokiaľ budú propagovať na internete prostredníctvom svojich platforiem akékoľvek formy násilia.

slovakia

left justify in out

Krajina tak reguje na nedávne útoky, ktoré sa odhrali v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch.

 

AKTUALIZOVANÉ: FOTO + VIDEO: Pri teroristickom útoku na Novom Zélande zahynulo 40 ľudí, armáda odpálila dve podozrivé batožiny

 

"Zločinec vtedy celú masakru na sociálnu sieť facebook aj naživo streamoval. Spoločne musíme podniknúť kroky, aby sme zaistili, že páchatelia a ich komplici nebudú môcť využívať online platformy na šírenie násilnej a extrémistickej propagandy," uviedol v parlamente generálny prokurátor Christian Porter.

 

 

Podľa nového zákona sa bude považovať za trestný čin, ak bude na sociálnych sieťach uverejnený záznam s prvkami terorizmu, vražda, pokus o vraždu, mučenie, znásilnenie a únos. V praxi bude jedno, kto sa  zverejnenie videa postaral. Za porušenie tohto zákona hrozí pobyt troch rokov za mrežami a pokutu vo výške 10,5 milióna USD. Daná sociálna sieť stratí navyše 10 % svojho obratu. 

 

img

 

To však ešte nie je všetko. Zákon sa týka internetových platforiem na celom svete. Ak Austrálsku federálnu políciu (AFP) neupovedomia o tom, že boli cez ich stránky odvysielané príspevky s násilným obsahom, môže ich postihnuť pokuta až do výšky 840 000 dolárov.

 

Poslanec Mark Dreyfus však prišiel s veľmi trefnou myšlienkou. "Zákon by mohol ohroziť spoluprácu Austrálie s USA v oblasti bezpečnosti." Od amerických poskytovateľov internetových služieb by žiadal údaje o ich obsahu pre AFP, čo by bolo samozrejme v rozpore so zákonmi Spojených štátov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies