Česká vláda sprísni pravidlá pre utečencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 18 Máj 2022, 19:22 • 2 min
Česká vláda sprísni pravidlá pre utečencov z Ukrajiny

PRAHA – Česká vláda sprísni pravidlá pre utečencov z Ukrajiny, ktorí v ubytovacom zariadení dostávajú zdarma stravu a hygienické potreby. Po novom by nemali mať nárok na humanitárnu dávku.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v stredu český minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí vlády, na ktorom bol schválený návrh novely zákona „lex Ukrajina 2“. TASR o tom informuje na základe správy serveru Novinky.cz. „Humanitárna dávka nebude vyplácaná v prípadoch, keď majú utečenci zaistené ubytovanie, kde im je zdarma poskytovaná strava a ďalšie zázemie,“ priblížil Rakušan na tlačovej konferencii.

 

 

V súčasnosti majú ukrajinskí utečenci v Česku nárok na podporu vo výške 5 000 korún (202 eur) na osobu na mesiac, ktorá im slúži na zaobstaranie si základných životných potrieb. Túto sumu môžu v prípade potreby poberať aj opakovane, a to v priebehu ďalších piatich mesiacov. Ako pripomína portál Novinky.cz., mali by však preukázať, že takúto pomoc skutočne potrebujú. Novela príslušného zákona tiež predĺži lehotu na vybavenie žiadosti o tzv. dočasnú ochranu na 60 dní. Naopak, skráti dobu, dokedy je nutné nahlásiť zmenu pobytu, a to z 15 na 3 dni.

 

 

Po novom budú musieť žiadatelia o dočasnú ochranu predložiť doklad, že majú zabezpečené ubytovanie, ak ho nebudú chcieť nájsť prostredníctvom krajských asistenčných centier. Predmetom novely je tiež skrátenie hradenia poistného zo strany štátu pre ukrajinských utečencov na 180 dní, uviedol Rakušan. Minister dodal, že podpora bude viazaná na trvalé ubytovanie v ČR, aby ľudia neboli „motivovaní prísť a odísť s dávkou a pre ďalšiu si prísť o mesiac“. Podľa údajov, ktoré zverejnilo na Twitteri ministerstvo vnútra ČR, získalo doteraz v Česku dočasnú ochranu 346 770 Ukrajincov.

 

Možno vás zaujme: Neviem si predstaviť, že by niekto v NRSR nezahlasoval za pomoc rodinám, vyhlásil premiér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona