Šramko: Musíme dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, treba sa pripraviť na horšie časy

NETKY.SK • 18 August 2016, 14:04 • 2 min
Šramko: Musíme dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, treba sa pripraviť na horšie časy

BRATISLAVA - Najväčším rizikom budúcoročného rozpočtu je ekonomický rast. Ten by mal dosiahnuť 3,7 %. Ohroziť by ho mohlo napríklad vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rozhovore pre TABLET.TV predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko. Podľa neho by tak mala vláda v súčasnosti využiť dobré časy, keď sa jej darí zlepšovať výber daní na rýchlejšiu konsolidáciu.

 

"Vývoj slovenskej ekonomiky nie je celkom v súlade s tým, ako sa vyvíjajú veľké ekonomiky. Ani dopad brexitu ešte nie je celkom zrejmý," zhodnotil Šramko. Posledné mesiace sa ukazuje, že výsledky britského referenda môžu mať na ekonomiku vážnejšie dosahy. "Prvé odhady, ktoré boli urobené priamo po referende, neboli celkom presné. Naozaj sa ukazuje, že ak sa spustí proces brexitu, tak postupne ako budú vychádzať možné riziká na povrch, tak to môže spôsobiť jednak pokles britskej ekonomiky aj s dopadom na ostatné krajiny Európskej únie. Vidím v tom najväčšie riziko tohto rozpočtu," myslí si Šramko. Podotkol však, že Výbor pre daňové prognózy hodnotil prognózu na najbližšie roky ako realistickú.

 

Vláda by podľa neho mala vyvíjať úsilie na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu. A to aj pre prípadné zhoršenie situácie v ekonomike. "Je nesmierne dôležité, aby sme dosiahli vyrovnaný rozpočet, aby sme znížili dlh," podotkol Šramko. Rozpočtová rada vypracovala analýzu, z ktorej vyplýva, že dlh by mal klesnúť na 40 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby ekonomika dokázala odolávať možným šokom. "Je extrémne dôležité, aby sme dosiahli vyrovnaný rozpočet, aby sa dlh Slovenska znižoval tak, aby sme sa pripravili na horšie časy, ktoré určite prídu," uviedol Šramko.

 

Prvý zverejnený návrh rozpočtu počíta v roku 2019 s dlhom na úrovni 48 % HDP. "Postupne sa k tejto hranici približujeme, ale stále sme ešte relatívne ďaleko," myslí si Šramko.

 

Taktiež by mala vláda podľa jeho slov zrýchliť konsolidáciu verejných financií. A to najmä v "dobrých časoch", keď sa štátu darí na daniach vyberať viac. "Navyše príjmy, ktoré boli dosiahnuté či už v roku 2015, alebo v tomto roku, by mali použité na rýchlejšiu konsolidáciu, teda na znižovanie deficitu a dlhu. V skutočnosti sa používali tieto navyše príjmy na vyššie výdavky, z tohto pohľadu by bolo lepšie, keby sa používali na rýchlejšiu konsolidáciu," dodal Šramko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies