Sprístupnia Himmlerove služobné kalendáre nájdené v ruskom archíve

NETKY.SK • 2 August 2016, 10:15 • 2 min
Sprístupnia Himmlerove služobné kalendáre nájdené v ruskom archíve

MOSKVA - Služobný kalendár šéfa síl SS v nacistickom Nemecku Heinricha Himmlera z rokov 1943-1945, ktorý sa našiel v Centrálnom archíve ruského Ministerstva obrany v Podolsku pri Moskve, sprístupnia verejnosti v dvojzväzkovom vydaní na sklonku roka 2017. Pre tlačovú agentúru DPA to dnes uviedol historik Matthias Uhl z Nemeckého historického inštitútu.

slovakia

left justify in out

Z jeho slov pre internetové vydanie denníka Bild vyplýva, že dobové materiály sa v Podolsku našli pred niekoľkými rokmi a na projekte ich sprístupnenia pracujú historici už od roku 2013.

 

Žiadna zo zainteresovaných inštitúcií však doteraz o objave neinformovala.

 

Každodenné poznámky o stretnutiach a rozhovoroch naznačujú, že sa Himmlerov vplyv v ostatných rokoch druhej svetovej vojny ešte zvyšoval. Sily SS kontrolovali koncentračné tábory, ale aj značné časti nemeckej ekonomiky a ozbrojených síl.

 

Himmlerove služobné kalendáre z rokov 1941-1942 sa v archíve niekdajšej KGB v Moskve objavili už v roku 1991.

 

Rodák z Mníchova, ktorý velil silám SS a šéfoval obávanému gestapu, pôsobil ako ríšsky minister vnútra a patril medzi hlavných organizátorov masového vyvražďovania židov. Dva týždne po skončení druhej svetovej vojny, 23. mája 1945 spáchal v britskom zajatí samovraždu po tom, čo sa sám prihlásil k svojej pravej identite; otrávil sa kyanidom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies