Pandémia koronavírusu ani zďaleka nekončí!

NETKY.SK • 11 August 2021, 06:52 • 2 min
Pandémia koronavírusu ani zďaleka nekončí!

Známy epidemiológ tvrdí, že svet je skôr bližšie k začiatku pandémie ako k jej koncu. Varoval, že variant delta je možno najnákazlivejším.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Larry Brilliant, člen tímu WHO na odstránenie kiahní, povedal, že pandémia sa ešte neskončila, pretože iba 15% sveta je zaočkovaný. Dodal, že variant delta je najnákazlivejším vírusom, aký kedy videl, pretože má krátku inkubačnú dobu a jedna osoba ho rozšírila na ďalších osem.

 

img

 

Hovorí, že pandémia koronavírusu ani zďaleka nekončí, pretože pre každú krajinu nie je k dispozícii dostatok vakcín. 

 

Súvisiaci článok: Britský profesor predpovedal budúcnosť koronavírusu

 

"Myslím si, že sme bližšie k začiatku než ku koncu pandémie, a nie je to kvôli tomu, že variant delta, na ktorý sa práve pozeráme, bude trvať tak dlho. Pokiaľ nedáme zaočkovať všetkých vo vyše 200 krajinách, stále budú existovať nové varianty." 

 

Indické zdravotnícke orgány označili variant delta ako dvojitý mutant, pretože nesie dve mutácie: L452R a E484Q. 

 

Obe mutácie sa vyskytujú v kľúčových častiach vírusu, ktorý mu umožňuje vstúpiť a infikovať ľudské bunky. V USA variant delta, vrátane jeho podtypov, tvorí v súčasnosti viac ako 90 percent všetkých nových prípadov. "Tento nový variant, variant delta, je iný. Toto je možno najnákazlivejší vírus, aký sme kedy v živote videli."

 

img

 

Brilliant uviedol, že všetky schválené vakcíny pomáhajú predchádzať vážnym prípadom koronavírusu a úmrtí osôb infikovaných deltou. Spomenul, ako prudko poklesli prípady vo Veľkej Británii a Indii vďaka očkovaniu. Podľa portálu Our World in Data vo Veľkej Británii klesol sedemdňový kĺzavý medián nových prípadov za deň zo 47 000 na 27 200. Medzitým sa v Indii denný priemer ustálil z 391 000 prípadov denne na približne 40 000 prípadov.

 

Brilliant uviedol, že variant delta sa šíri veľmi rýchlo a taktiež rýchlo ustupuje. "Naše modely predpovedajú obrátenú epidemickú krivku v tvare V, ktorá stúpa veľmi rýchlo a veľmi rýchlo klesá. Táto choroba je taká infekčná a rýchlo infikuje každého, že dokonca aj keď sú ľudia zaočkovaní, môžu sa nakaziť naozaj veľmi rýchlo. Varujem však ľudí, že toto je variant delta a grécke písmená sa nám ešte neminuli, takže ich môže prísť ešte viac.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies