Správca konkurznej podstaty dostal sedem rokov

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 16:01 • 2 min
Správca konkurznej podstaty dostal sedem rokov

BANSKÁ BYSTRICA – Trest sedem rokov odňatia slobody uložil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici advokátovi Petrovi N. z tohto mesta.

slovakia

left justify in out

Na návrh prokurátora ho uznal za vinného, že ako správca konkurznej podstaty tzv. špekulatívnym investovaním spáchal pokračujúci obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, čím spôsobil škodu viac ako 3,2 milióna eur. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa odvolal hneď po jeho vyhlásení a prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.
Advokát ako správca konkurznej podstaty štyroch spoločností v Banskobystrickom kraji v rokoch 2006 až 2009 neoprávnene investoval finančné prostriedky, ktoré získal zo speňaženia podstaty a inej činnosti správcu. Financie mali slúžiť na pomerné uspokojenie veriteľov úpadcu. Toto svoje počínanie zatajil pred konkurzným sudcom i veriteľským výborom. Podľa prokurátora išlo o tzv. špekulatívne investovanie. 

Takto získané peniaze vkladal Peter N. na účet istej nebankovej spoločnosti v Bratislave a dosiahol zisk niekoľko desiatok tisíc eur. Financie potom použil na opakované zmenkové obchody s touto nebankovkou. Posledný obchod so zmenkou sa neuskutočnil pre insolventnosť nebankového subjektu. Spoločnosť pritom nebola chránená pred náhlou insolventnosťou prostredníctvom dohľadu Národnej banky Slovenska ako i prostredníctvom Fondu ochrany vkladov. Podľa súdu jeho konanie bolo nad rámec povinností a malo charakter rizikového podnikania. Senát si myslí, že správca mohol svoje zámery konzultovať s konkurzným sudcom, prípadne s výborom veriteľov. 

Advokátovi okrem trestu odňatia slobody uložili aj zákaz sedem rokov vykonávať funkciu správcu konkurznej podstaty a ochranný dohľad na jeden rok. Prokurátor navrhoval uložiť advokátovi dvanásť rokov odňatia slobody, keď zákonná sadzba je desať až pätnásť rokov. Súd však znížil trest, pričom zohľadnil doterajšiu bezúhonnosť 44-ročného Petra N. 

Peter N. nie je jediným súdeným správcom konkurznej podstaty v Banskobystrickom kraji. Prvý právoplatne odsúdený za porušenie povinností pri správe cudzieho majetku je inžinier Ľubomír Kortman zo Žiliny. Dostal trest päť rokov odňatia slobody za to, že ako osobitný správca konkurznej podstaty spoločnosti U. S. Tatra Group Zvolen spôsobil škodu takmer 155-tisíc eur. 

Iný senát Okresného súdu v Banskej Bystrici uznal za vinnú aj 49-ročnú advokátku Dagmar V. z tohto mesta. Za špekulatívne investovanie so škodou viac ako 1,3 milióna eur jej vymeral osem rokov odňatia slobody. Advokátka sa odvolala, ale o veci Krajský súd v Banskej Bystrici zatiaľ nerozhodol, pretože obžalovaná namietala všetkých jeho sudcov a vec je na Najvyššom súde SR. 
Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa začalo aj hlavné pojednávanie s advokátom Ivanom B. z Veľkého Krtíša. Advokát v rokoch 2005 až 2009 ako správca konkurznej podstaty v siedmich firmách v Banskobystrickom kraji, prevažne v poľnohospodárskych družstvách, spôsobil podľa obžaloby škodu takmer 1,2 milióna eur. Ivan B. tvrdí, že je nevinný a obžaloba nezákonná. Podľa jeho obhajcu ani prvostupňový súd nie je vo veci príslušný a začaté konanie označil za porušenie práva na zákonný a spravodlivý proces. Ivan B. i jeho obhajca tiež namietali všetkých sudcov v kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies