Bonnie a Clyde: Viac ako 80 rokov starý príbeh o láske a zločine

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 16:00 • 2 min
Bonnie a Clyde: Viac ako 80 rokov starý príbeh o láske a zločine

Dvojica Bonnie a Clyje je zahalená romantickým mýtom o novodobom Robinovi Hoodovi, pred ktorým sa v dobe veľkej hospodárskej krízy triasli banky celého amerického stredozápadu. Skutočnosť však bola o poznanie prozaickejšia a na vzniku legendy sa z veľkej časti podpísala aj krvává smrť oboch milencov. Život Bonnie Parker a Clyda Borrowa ukončila smršť policajných guliek pred 87 rokmi, 23. mája 1934.

slovakia

left justify in out

Gang vylúpil v priebehu necelých dvoch rokov desiatky podnikov a zostalo po nich minimálne 12 mŕtvych. Akonáhle lúpež dokonali, zmizli v ukradnutom aute za hranice susedného štátu, kde na nich bola polícia prikrátka. Navzdory všetkému legenda predstavuje Bonnie a Clyda ako expertov na banky, dvojica si brala na mušku predovšetkým menšie pobočky a bežne prepadávala aj obchody alebo benzínové stanice. Neboli pritom extra úspešní, ich lup nikdy nepresiahol čiastku 1 500 dolárov.  

 

img

 

Clyde Borrow pochádzal z Texasu a bol piatym zo siedmich synov chudobnej fármarsky založenej rodiny. Keď spoznal Bonnie Parker, mal 21 rokov a za sebou polepšovňu a tresty za krádeže a lúpežné prepadnutia. Bonnie, naopak, pochádzala zo „slušnej” rmalomestskej rodiny. V 16. rokoch sa vydala a jej manžel krátko po svadbe skončil vo väzení. Malomestský život ju nudil, a tak si našla prácu ako servírka v texaskom Dallase, kde v roku 1930 stretla Clyda.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Fínsko vráti Rusku zadržané umelecké diela

 

Ich stretnutie narušil Clydov nástup do väzby za lúpež, ale v očiach Bonnie mu to vôbec neuškodilo, práve naopak. Takže keď bol po dvoch rokoch prepustený, začala ich krátka, ale divoká jazda plná strelného prachu a krvi. Po ich boku sa do akcií zapájali aj ďalšie osoby, vrátane Clydovho brata Bucka a jeho manželky. Časť verejnosti ich vnímala ako romantických vydedencov a rebelov, keď však bolo treba, strieľali a vraždili. Brali bohatým aj chudobným. 

 

img

 

Polícia sa opakovane pokúsila proti malému gangu zasiahnuť. Z častokrát divokých prestreliek však Clyde a Bonnie vyšli ako zázrakom živí. Ich život sa však postupne obmedzil na neustále premiestňovanie sa vynútené strachom z odhalenia. Slučka sa začala uťahovať a niektorí členovia gangu radšej horúcu pôdu opustili. Keď koncom 60. rokov 20. storočia verejne prehovoril jeden z členov skupiny, popísal vtedajšiu atmosféru slovami „bolo to peklo”.  

 

Mohlo by vás zaujímať: SKUTOČNÝ PRÍBEH Vzostup a pád tyrana Marilyna Monsona

 

Pár sa definitívne preslávil krátko po tom, keď polícia vypátrala dom v Jopline, kde sa ukrývali obaja bratia, Blanche a Bonnie. Štvorica sa rozhodla prestrielať na slobodu a dvaja policajti zomreli. Útek z obkľúčeného domu sa podaril, ale predchádzal ich pádu.   

 

img

 

Prepadnutie väzenského transportu, prevážajúceho Raya Hamiltona, bolo zásadne fatálnym okamihom. Okrem neho skupina uniesla aj niekoľko ďalších trestancov. Tí sa následne stali členmi gangsterskej skupiny. Spôsobilo to ale prvé nezhody v skupine. Všetci členovia gangu sa neustále dohadovali o tom, kam nabudúce vyrazia, a predovšetkým, ako si rozdelia úlovok. Ray Hamilton mal veľmi skoro všetkého dosť a rozhodol sa gang opustiť.  

 

Bonnie a Clyde si nedokázali zachovať chladnú hlavu a spanikárili, pretože sa báli, že jeden z ich hlavných páchateľov by mohol kedykoľvek a komukoľvek niečo prezradiť. Clyde urobil ďalšiu fatálnu chybu – rozhodol sa, že Hamiltona zabije. Dohodol si s ním stretnutie na opustenom mieste, kde sa rozprávali, popíjali alkohol a občas vystrelili na vtákov v okolí. Streľbu si však všimla okoloidúca hliadka dopravných policajtov, ktorí sa rozhodli na miesto pozrieť. Šlo len o rutinnú kontrolu, ale Clyde a Ray na nič nečakali a oboch policajtov zastrelili.  

 

img

 

V tom momente sa verejnosť otočila k Bonnie a Clydovi chrbtom. Mýtus o romantickom príbehu dvoch rebelov z chudobných rodín je preč. Ľudia konečne uvideli zločinecký gang tak, ako mali – ako chladnokrvných vrahov nevinných ľudí. Na ich hlavy bola vypísaná odmena a do ich hľadania sa pustila špeciálna jednotka na čele s vtedajších texaským rangerom Frankom Hamerom.  

 

Špeciálna jednotka mala dostatok času a prostriedkov, aby si s gangom Bonnie a Clyda poradila. V apríli v roku 1934 sa dostal ranger Hamer na stopu Raya Hamiltona, ktorého nakoniec sám chytil. Ray bol odsúdený k 362 rokom väzenia. Aj napriek tomu, že mohol za mrežami bez problémov dožiť, pokúsil sa o útek, za ktorý si nakoniec vyslúžil elektrické kreslo.  

 

Mohlo by vás zaujímať: SKUTOČNÝ PRÍBEH šialenstva, vraždy a pôvabu: Bola za vraždou Maurizia Gucciho láska alebo chamtivosť?

 

V júni 1934 si policajti posvietili na Clydovho brata Bucka a smrteľne ho postrelili. Jeho ženu Blanche, ktorá po celú dobu nesúhlasila s tým, čím sa jej muž živí, pri potýčke oslepili a zajali. Ďalších desať rokov strávila Blanche v ženskom väzení. Zvyšok rozpadajúceho sa gangu odišiel na farmu k mestu Arcadia, kde ich objavila pátracia jednotka. Veľa dní strávili kriminalisti v prachu a vlhku, aby trafili ten správny moment, kedy zločineckú skupinu chytia. Tým sa nakoniec stal 23. máj  1934. 

 

img

 

Zahájili teda paľbu zo zálohy a strieľali tak dlho, kým sa z auta a jeho posádky nestalo sito. O intenzite útoku svedčí fakt, že v telách Bonnie a Clyda našli viac ako 50 guliek. Tvrdý policajný zákrok, ktorý bol fakticky popravou bez akéhokoľvek súdu, sa stal predmetom sporu. Dôvodom bola hlavne smrť Bonnie Parker, ktorá sa síce na činnosti gangu podieľala, ale nie je úplne jasné, či bola páchateľkou niektorej z vrážd, ktoré gangu pripísovali.

 

img

 

K mŕtvemu páru pribehol dav v snahe získať akýkoľvek predmet patriaci slávnej dvojici. Ktosi sa dokonca pokúsil odrezať Bonnie ucho. Obaja boli odvezení a pochovaní každý zvlášť aj napriek tomu, že ich prianím bolo ležať vedľa seba v spoločnom hrobe. Ich pohrebu sa zúčastnili tisíce ľudí. Polícia bola médiami pranierovaná za akciu, pri ktorej nemali Bonnie a Clyde akúkoľvek možnosť vzdať sa. Polícia sa bránila tým, že boli veľmi ťažko ozbrojení, nepochybne by kládli odpor a už v minulosti zabili niekoľko policajtov.  

 

Bonnie a Clyde síce vedeli, že zomrú, ale necelé dva roky, ktoré venovali svojim zločinom, vždy označovali za najkrajšie v ich živote. V texaskom Dallase majú na hrobke báseň, ktorú krátko pred svojou smrťou napísala Bonnie.  
 

„Jedného dňa zomrú spoločne a budú si priať byť bok po boku. Len málo bude sĺz v oku. A polícia si povie: Konečne! Avšak Bonnie a Clyde sa mŕtvi budú držať za ruku...”  

 

 

img

 

Príbeh Bonnie a Clyda sa stal americkým mýtom. Napísali o ňom niekoľko kníh a preslávil ho predovšetkým oscarový film, ktorý v roku 1967 natočil režisér Arthur Penn. Hlavnú úlohu si v ňom zahrali Warren Beatty a Faye Dunway. O tom, že relikvie spojené s gangsterským párom majú stále hodnotu, svedčí aukcia z roku 2012, na ktorej boli za pol milióna amerických dolárov vydražené dve zbrane, ktoré mal zamilovaný pár v dobe smrti pri sebe.  

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona