Správanie sa Izraela voči svojim Drúzom je nespravodlivé, hovorí riaditeľ Asociácie vojnových veteránov Drúzov Koftan Halabi

NETKY.SK • 16 November 2023, 10:00 • 2 min
Správanie sa Izraela voči svojim Drúzom je nespravodlivé, hovorí riaditeľ Asociácie vojnových veteránov Drúzov Koftan Halabi

Drúzovia sú etnicko-náboženská skupina moslimov, ktorí sa sústreďujú predovšetkým v troch krajinách „užšieho Stredného východu“. V utorok 14. 11. 2023 o nich vyšiel článok na webovej stránke Times of Israel a načim povedať, že relatívne pozitívny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ono sa stačí aj pozrieť do Štatistického úradu Štátu Izrael (ale sú to údaje za rok 2022, tie nové dáta za rok 2023 budú na svete až v roku 2024) a nájdete konštatovanie, že v Izraeli žije 150 000 Drúzov, čo predstavuje asi 1,5% domácností židovského štátu.

 

Lojalita Drúzov

Drúzovia sú povestní patriotizmom voči Izraelu, lenže to sa týka aj vernosti k iným štátom, v ktorých žijú (Sýria, Libanon, aj inde vo svete). Pravoverní moslimovia ich nepovažujú za stúpencov Alláha, ultraortodoxní Židia (haredim) sa k nim správajú pohrdlivo. Hoci sa Drúzovia sami považujú za moslimov, k piatim pilierov islamu pridali ešte dve pravidlá, ktoré ich charakterizujú. Predovšetkým oddanosť krajine, v ktorej žijú, v tomto prípade Izraelu. To isté ale robia aj inde.
 
K Drúzom nie je možné sa dostať len tak, majú tajné rituály, je to pevne zovretá a uzavretá komunita, nepripúšťajú ani konverziu, čiže prestup na ich vieru, ktorú náboženskí židia pripúšťajú a iní moslimovia tvrdo vyžadujú. Každé zmiešané manželstvo sa často chápe ako zrada. V tomto ohľade si môžu podať ruku s ultraortodoxnými židmi, v Izraeli na prvom mieste.

 

Drúzovia v izraelských ozbrojených silách ( IDF - Cahal)

Drúzovia, ktorí sami seba považujú za súčasť arabského národa, na „vojnu“ nemusia, je potrebné podať si osobitnú žiadosť. A dostať sa so izraelskej armády je pocta, ktorá sa neudeľuje každému. Stačí, keď odvodová komisia zistí že ste pacifista, máte antisemitskú minulosť, „pričuchli“ ste si niekedy k drogám, trpíte psychickými deficitmi a máte po chlebe. Napriek tomu Drúzov do ozbrojených síl ako dobrovoľníkov prijímajú, pretože ich bojové výsledky sú vynikajúce. Bojujú a umierajú s najvyšším nasadením. Výsledky Drúzov v „brigádach“ izraelskej armády sú impozantné, ich ženy sú vo veľkom zapojené do izraelského vojenského priemyslu, ich deti sú vychovávané k vernosti k štátu, v ktorom žijú.
 
Pri bojových akciách sú efektívnejší ako priemerní židovskí Izraelčania, nepriateľov efektívne „neutralizujú“ a straty na životoch majú nižšie ako je priemer. Ozbrojené sily Štátu Izrael majú obmedzený počet profesionálnych vojakov a vojačiek, spoliehajú sa na rezervistov. Drúzovia medzi nimi, popri Etiópčanoch a príslušníkoch bývalých sovietskych republík, percentuálne na počet obyvateľstva dominujú. Boli to mimochodom vojaci z radov Drúzov, ktorí 7. októbra 2023 zasiahli proti ´hamasistom´ a zabránili im v prieniku do vnútrozemia Izraela. Mnohí Drúzovia to dotiahli v Izraelských ozbrojených silách na najvyššie pozície, to iba náčelníkom Generálneho štábu sa ešte nikto z nich nestal. Ale čo nebolo, môže byť.
 
Na Slovensku nejakú významnejšiu skupinu Drúzov neregistrujeme a aj keby to tak bolo, ťažko budú robiť problémy. Budú zrejme lojálni voči štátu, v ktorom žijú. Ale ono tých Drúzov na svete (pre ich uzavretosť) veľa nie je, odhad je tak asi jeden  milión. Na 8 miliárd obyvateľstva Zeme to nie je zrovna číslo, ktoré by štatisticky niekoho ohúrilo. 

Nedôvera voči Drúzom v Izraeli je nespravodlivá

Drúzovia sa považujú za Arabov a moslimov, väčšinoví moslimovia ich zase považujú za odpadlíkov. Lenže aj v Izraeli stále existujú trecie plochy medzi Židmi a Drúzmi. Izraelské úrady im naopak bránia v „nezákonných“ zástavbách (ale to robia aj Židom) na sporných územiach. Je to dané aj tým, že vlády v Izraeli sú nateraz vytvárané koalíciami, do ktorých sú pridružené náboženské strany. Pre nich sú Drúzovia proste „Arabi“. Ako ironicky (zdroj: hebrejský portál Ynet, 14. 11. 2023) poznamenal Koftan Halabi, riaditeľ Asociácie vojnových veteránov Drúzov: „Ďakujeme za uznanie našich obetí pri obrane Izraela. Chceme za túto krajinu nielen bojovať, ale žiť v nej aj dôstojne“.
 
Mimochodom, Koftana Halabiho vyznamenal v tomto roku izraelský prezident Izák Herzog za boj proti celosvetovej antisionistickej kampani BDS (volne preložené: Bojkotujte Izrael, odoprite mu ekonomickú spoluprácu, uplatňujte proti nemu sankcie).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: למון ארט - צילום ועריכת וידאו / YouTube
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies