RTVS ponúkne 4. abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu s vianočným programom

NETKY.SK • 13 December 2023, 14:00 • 2 min
RTVS ponúkne 4. abonentný koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu s vianočným programom

BRATISLAVA - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 15. decembra 2023 o 19.00 h v poradí 4. abonentný koncert aktuálnej sezóny, ktorý sa ponesie vo vianočnom duchu. Prvá časť koncertu ponúkne výber zborovej tvorby Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu, ktorý si tento rok pripomína 70. výročie svojho založenia. Druhá časť bude venovaná vianočnej tematike v spojení s orchestrom. Počas večera vystúpia významní sólisti, medzi ktorými budú sopranistky Adriana Kučerová a Marianna Gelenekyová, barytonista Roman Krško a flautistka Ajna Marosz. Koncertným večerom bude sprevádzať Martin Šalacha a dirigentskej taktovky sa ujme Adrian Kokoš. Koncert odvysiela Rádio Devín 24. decembra o 15.30 h a taktiež televízna Dvojka 25. decembra o 11.30 h.

slovakia

left justify in out

Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, ktorý je súčasťou RTVS, si právom zaslúži svoje miesto v histórii slovenskej hudobnej kultúry. Toto významné hudobné teleso, ktoré bolo založené 1. septembra 1953Ondrejom Franciscim, sa stalo jedným z pilierov hudobnej scény na Slovensku a aj v medzinárodnom kontexte. V rámci vianočného koncertu si pripomenieme 70 rokov svojej činnosti, ktorá výrazne ovplyvnila slovenskú hudobnú scénu a prispela k budovaniu hudobného  kultúrneho povedomia a tradícií.

Repertoár 4. abonentného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu ponúkne v druhej časti sviatočnú náladu, ktorá bude zahŕňať diela významnej slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej. Okrem toho zaznejú skladby  Alexandra Moyzesa, Eugena Suchoňa a Víťazoslava Kubičku. Vianočnú náladu umocnia skladby ako A Little Jazz Mass od Boba Chilcotta, Vivaldiho Koncert pre zobcovú flautu, sláčiky a basso continuo a výber šiestich kolied zo zbierky Christmas Carols I. od Toma Kennedyho. Táto vianočná hudobná udalosť je príležitosťou pripomenúť si silu i krásu spoločného zborového spevu a symfonického umenia.

Pozývame všetkých, aby si vychutnali túto jedinečnú hudobnú oslavu vo vysielaní Rádia Devín 24. decembra15.30 h a na obrazovkách televíznej Dvojky 25. decembra o 11.30 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: RTVS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies