Holanďania prišli na spôsob ako vyrobiť plast z rastlinného cukru

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 21:00 • 2 min
Holanďania prišli na spôsob ako vyrobiť plast z rastlinného cukru

Biochemická spoločnosť z Holandska Avantium plánuje vyrábať fľaše na pivo a nealkoholické nápoje s využitím rastlinného cukru, a nie fosílnych palív. Projekt už podporila značka Carlsberg.

slovakia

left justify in out

Čaká sa na finančnú podporu 

Generálny riaditeľ Avantium Tom van Aken dúfa, že do konca roka získa hlavnú finančnú podporu na projekt a počas leta by chcel predstaviť aj ďalších partnerov spomedzi potravinárskych a nápojových firiem.

 

Možná spolupráca 

Podporu už prejavili Coca-Cola a Carlsberg, ktoré chcú zabezpečiť budúcnosť pre svoje produkty vo fľašiach prostredníctvom riešenia problému ničenia životného prostredia plastovým odpadom a spoliehania sa na fosílne palivá. Práve z nich každoročne vyrobia po celom svete približne 300 miliónov ton plastov. Väčšinu z nich sa nepodarí recyklovať a prispievajú tak k množstvu mikroplastov vo svetových oceánoch. Mikroplasty sa pritom úplne rozložia až za niekoľko stoviek rokov.

 

img

 

Odolnosť plastu z cukru 
Plast od Avantium je navrhnutý tak, aby bol dostatočne odolný voči nápojom s oxidom uhličitým. Van Aken potvrdil, že pri použití kompostéra by sa nový plast rozložil za jeden rok a o niečo dlhšie by mu to trvalo vo voľnej prírode. Ideálnym riešením je plast recyklovať. Novinka by sa mohla objaviť na pultoch v roku 2023.

 

img

 

"Tieto plasty majú veľmi atraktívne údaje o udržateľnosti, pretože nemajú nič spoločné s fosílnymi palivami a môžeme ich recyklovať a v prírode by sa rozložili oveľa skôr ako bežné plasty," uviedol van Aken.

 

 

Budúcnosť výroby 
Na začiatku chcú ročne vyrobiť päťtisíc ton plastu pomocou cukru z kukurice, pšenice alebo repy. S narastajúcim dopytom po novinke výrobu navýšia. Firma chce neskôr využívať cukor z trvalo udržateľných zdrojov biologického odpadu, čím by neovplyvnila globálny dodávateľský potravinový reťazec.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies