SPP je pre lacnejší plyn ochotný ísť aj do arbitráže s Gazpromom

NETKY.SK • 26 September 2013, 09:46 • 2 min
SPP je pre lacnejší plyn ochotný ísť aj do arbitráže s Gazpromom

BRATISLAVA - Pokiaľ aktuálne rokovania medzi ruským Gazpromom a Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) nepovedú k prijateľnej zľave z cien plynu, môže dôjsť k arbitráži. V rozhovore pre dnešné Hospodárske noviny (HN) to pripustil riaditeľ divízie obchodu SPP Dušan Randuška.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že momentálne plynárne predávajú plyn domácnostiam pod nákupnú cenu, čím vznikajú straty v objeme desiatok miliónov eur ročne. "Krajné riešenie v prípade komerčnej nedohody je medzinárodná arbitráž. K dnešnému dňu môžem povedať, že sa to skôr blíži ku komerčnému riešeniu," zdôraznil Randuška.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň avizoval, že rokovania o dodávkach plynu by mohli byť ukončené do dvoch mesiacov. "Ak by som mal použiť metaforu a prirovnať proces revízie ceny k desaťetapovým pretekom, tak sme v siedmej či ôsmej etape. Či preteky ukončíme o pár týždňov či mesiacov, to by som nechcel komentovať," konštatoval pre HN Randuška.

SPP podpísal s Gazpromom dlhodobý kontrakt na 20 rokov v roku 2008. V roku 2011 sa slovenskej firme podarilo dohodnúť kompenzáciu a Gazprom spätne znížil cenu plynu. Dlhodobá zmluva podobnú úpravu umožňuje každé tri roky. Presné podmienky, za akých SPP nakupuje plyn, nie sú verejnosti známe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies