Spôsobujú prsné implantáty rakovinu?

NETKY.SK • 24 Január 2020, 17:31 • 2 min
Spôsobujú prsné implantáty rakovinu?

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) oznámila, už vyše pred rokom, že našla pravdepodobnú spojitosť medzi prsnými implantátmi a vzácnym typom rakoviny.

slovakia

left justify in out

 

Podľa vládnej agentúry existuje u implantátov plnených ako fyziologickým, tak i silikónovým roztokom malé, ale významné riziko vzniku anaplastického velkobuněčného lymfómu (AlCl), čo je forma non-Hodgkinovho lymfómu.

 

 

FDA tak konala po hlásení 573 prípadov rakoviny a 33 úmrtiach na vzácny lymfóm, ktorý na celom svete bol spojený s týmito prsnými implantátmi. 

 

Nejde presne o rakovinu prsníka

Vo všetkých 481 prípadoch rakoviny sa to týkalo pacientov, u ktorých sa podľa vydania FDA "v čase diagnózy uvádza, že majú prsné implantáty Allergan“.

 

 

Známy ako anaplastický veľkobunkový lymfóm asociovaný s prsnými implantátmi (BIA-ALCL), je táto rakovina zriedkavým typom T-buniek non-Hodgkinovho lymfómu, ktorý nie je rakovinou prsníka, ale skôr rakovinou imunitného systému. 

 

Správa obsahuje mnoho žien, ktoré prekonali rekonštrukciu prsníka po mastektómii alebo kozmetickom zväčšení prsníkov, ktoré sa obávajú o svoje zdravie.

 

"Aj keď sa zdá, že celkový výskyt BIA-ALCL je relatívne nízky, hneď ako dôkazy naznačujú, že produkt konkrétneho výrobcu je priamo spojený s významným poškodením pacienta vrátane smrti, agentúra FDA podnikla kroky na upozornenie firmy na nové dôkazy naznačujúce, že odvolanie je zaručené na ochranu zdravia žien,“ uviedla vo vyhlásení hlavná zástupkyňa komisárky FDA Amy Abernethy, MD, PhD.

 

 

Aj keď je toto stiahnutie krokom správnym smerom, agentúra FDA uvádza, že incidencia tejto rakoviny stúpa. A tento trend môže pokračovať, pretože táto rakovina sa môže rozvíjať mnoho rokov po umiestnení implantátu.

 

Neexistujú však konečné dôkazy

Spoločnosť Allergan oznámila FDA, že si teraz tieto implantáty pripomína po celom svete, takže tento produkt sa už nebude používať. Pripomínajú sa aj expandéry tkanív spoločnosti, ktoré sa niekedy používajú v prvej fáze na vytvorenie miesta pre implantát v hrudnej stene.

 

Spoločnosť Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) zdôrazňuje, že zatiaľ neexistujú žiadne konečné dôkazy o tom, že rakovina bola spôsobená implantátmi. Odborníci však nesúhlasíia a vyzývajú k tvrdším opatreniam, pretože majú obavy z ich bezpečnosti.

 

 

Čo robiť, ak máte prsné implantáty?

V súčasnosti FDA neodporúča odstránenie týchto alebo iných typov prsných implantátov pre pacientov, ktorí nemajú žiadne príznaky v dôsledku nízkeho rizika vzniku BIA-ALCL.

 

Preto by oznámenie agentúry FDA nemalo nič zmeniť pre drvivú väčšinu pacientov, ktorí majú implantáty s hladkým povrchom alebo textúrované implantáty iných výrobcov, hovorí MUDr. Henry Hsia, MD, lekár z plastickej chirurgie Yale Medicine.

 

Dr. Hsia dôrazne odporúča, že bez ohľadu na to, aký implantát má človek, je dôležité, aby ste ohlásili lekárovi akékoľvek pretrvávajúce príznaky. 

 

"Každý, kto trpí bolesťou alebo nepohodlím alebo sa to týka iných zmien prsníkov, by sa mal spojiť s plastickým chirurgom," hovorí. Zmeny zahŕňajú opuch, hrče alebo bolesť - to sú príznaky BIA-ALCL, ktoré treba pozorne sledovať.

 

"Všetci naši pacienti na rekonštrukciu prsníkov v Yale Medicine sa už roky radia, keď prichádzajú na úvodnú predoperačnú konzultačnú návštevu o rizikách BIA-ALCL (spolu so všeobecnými rizikami implantátov, ako je infekcia) a oznámenie FDA by malo byť, dúfajme, len posilnením rady, ktorú pôvodne dostali od svojich poskytovateľov,“ hovorí Dr. Hsia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies